Plan voor meer diverse Leidse markt uitgesteld

Viskramen op de zaterdagmarkt in Leiden.© Foto Hielco Kuipers

Loman Leefmans
Leiden

De plannen om de Leidse markt meer divers te maken wat aanbod betreft, gaan voor onbepaalde tijd in de ijskast. Volgens verantwoordelijk wethouder Yvonne van Delft (GroenLinks) blijkt dat niet alle belanghebbenden ervan op de hoogte zijn.

Dat moet eerst gebeuren voordat het project kan worden doorgevoerd, schrijft Van Delft in een brief aan de gemeenteraad.

Het aanbod op met name de Leidse zaterdagmarkt bij Oude Rijn en Vis- en Botermarkt, geldt al geruime tijd als ’veel van hetzelfde.’

Een stuk of tien groente- en fruitkramen, zeker zes visverkopers en evenzoveel kaasaanbieders zijn er bijvoorbeeld te vinden. Verkopers van andere typische marktproducten zijn er slechts mondjesmaat of helemaal niet.

Daarom moet er meer variatie komen, vonden zowel de gemeente als de marktkooplui. Dus werd besloten dat als in de komende tijd bijvoorbeeld een verkoper van groente- en fruit van de markt vertrekt, er niet een vervanger in dezelfde branche bij mag komen.

Dat voornemen wordt voorlopig niet uitgevoerd. ’Niet alle belangen zijn bij de besluitvorming door het college betrokken’, schrijft Van Delft.

Het gaat dan onder meer om marktondernemers met een seizoensplaats - van oktober tot april - en marktkooplui die op wisselende zaterdagen meelopen voor dagplaatsen. Voor deze groepen is het nog onvoldoende duidelijk wat de gevolgen zijn van het beoogde Leidse brancheringsbeleid zijn.

Daarom wordt bekeken of voor deze groepen een overgangsperiode kan worden ingesteld zodat zij zich op de wijzigingen kunnen voorbereiden en instellen. Tot wanneer de overgangsperiode duurt en wanneer de veranderingen daadwerkelijke worden ingevoerd, dat wordt begin volgend jaar bepaald.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.