Premium

Burgemeester Teylingen: ’De deur staat open, en het hart nog meer’

Burgemeester Teylingen: ’De deur staat open, en het hart nog meer’
De EHBO’ers krijgen de Vrijwilligersprijs uit handen van burgemeester Carla Breuer.
© Foto Hielco Kuipers
Teylingen

Meer en intensiever dan ooit de samenwerking zoeken met de inwoners, is het voornemen van burgemeester Carla Breuer voor het nieuwe jaar. ,,De deur staat voor u open, het hart nog meer’’, zo besloot ze woensdag op de nieuwjaarsreceptie van de gemeente Teylingen haar traditionele nieuwjaarstoespraak, met de tekst boven de deur van het Boerhaavehuis. Ze riep inwoners ook op met ideeën en initiatieven naar het college te komen. ,,Daag ons uit’’, aldus Breuer.

Voor het nieuwe jaar staan er de nodige projecten op de agenda. Duurzaamheid is een belangrijk punt: de gasloze toekomst nadert, maar daarnaast moet een veel betere afvalscheiding nu snel gestalte krijgen.

In 2020 moet in Teylingen net als in de rest van Nederland minstens 75 procent van het huishoudelijk afval worden gescheiden en moet het restafval per inwoner terug naar maximaal 100 kilo per jaar. Het was de bedoeling daar afgelopen najaar plannen voor op tafel te leggen, maar die zijn er nog niet.

Twee andere prioriteiten zijn het eenvoudiger en daarmee beter bereikbaar maken van hulp voor mensen die dat nodig hebben en het onderdak brengen van zogeheten spoedzoekers.

Later deze maand komt een voorstel aan de orde om mantelzorgers via uitbreiding van de regeling Huishoudelijk Hulp Toelage mogelijkheden te geven om naast huishoudelijke hulp ook andersoortige hulp of respijtzorg betaalbaar in te kopen.

Om mensen die met spoed een huis zoeken blijft Teylingen gebruik maken van de mogelijkheid om een kwart van de vrijkomende woningen met voorrang aan eigen inwoners toe te wijzen.

De gemeente heeft met succes geprotesteerd tegen een verplichting om een aantal woningen via loting toe te wijzen.

Breuer stond ook stil bij het overlijden van voormalig waarnemend burgemeester van Warmond Marc Witteman op 57-jarige leeftijd op kerstavond. Een zeer betrokken, integere en daadkrachtige bestuurder, aldus Breuer, en een blijvende inspiratiebron.

Over goede voornemens wordt soms lacherig gedaan, maar dat is niet terecht, vindt de burgemeester. ,,Al is het maar omdat het je dwingt na te denken over je dromen en doelen. Wie een voornemen formuleert, zet de eerste stap in een proces.’’

Vandaar dat ze een aantal inwoners en organisaties vroeg naar hun voornemens. Onder hen die van de EHBO-verenigingen in Sassenheim en Voorhout. Beide willen ze via onder meer cursussen nog meer inwoners in staat te stellen om in noodsituaties de eerste hulp te kunnen verlenen.

,,Daaruit spreekt de gezamenlijke verantwoordelijkheid die ik zo belangrijk vind’’, aldus Breuer. Voor hun ’tomeloze inzet’ kregen ze dit jaar de gemeentelijke Vrijwilligersprijs.

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.