Minder Leidse stembureaus bij aankomende verkiezingen

In Op Eigen Wieken, in de Slaaghwijk, komt vooralsnog geen stembureau meer.© DICK HOGEWONING

Loman Leefmans
Leiden

Leiden doet het bij de komende verkiezingen met drie stembureaus minder. In de stad gaan op woensdag 20 maart vijftig stemlokalen open, verdeeld over 46 plekken. Dat heeft burgemeester Henri Lenferink bekendgemaakt in een brief aan de gemeenteraad.

Over drie maanden wordt op dezelfde dag gestemd voor zowel Provinciale Staten als de regionale waterschappen. Een van de plekken die dan niet langer als stembureau wordt ingericht, is basisschool De Stevenshof. Maar inwoners die doorgaans daar een hokje rood kleurden, hoeven niet uit te wijken; in hetzelfde gebouw aan de Antoinette Kleynstraat zit basisschool De Zwaluw waar zich een stembureau bevindt dat wel dienst doet.

Anders wordt het voor stemlocatie De Rondedans aan de Julianastraat in het Noorderkwartier. Dat bureau werd wegens een verbouwing bij de afgelopen verkiezingen vervangen door de Josephkerk aan de Herensingel en dat zal ook in maart het geval zijn. Raadslid Jos Olsthoorn van GroenLinks wees er eerder op dat de lage opkomst in die Leidse wijk bij eerdere verkiezingen waarschijnlijk valt te verklaren uit het feit dat er ook weinig stembureaus in de buurt zijn. De opmerking heeft er niet toe geleid dat er een bij komt.

Tevergeefs was eveneens de eerdere oproep van PvdA-raadslid Abdelhaq Jermoumi om de Slaaghwijk weer een stembureau te geven, zoals vroeger het geval was in wijkgebouw Op Eigen Wieken aan het Valkenpad.

En bij de verkiezingen voor het Europees parlement, in mei van dit jaar, zijn er in Leiden nóg twee stembureaus minder, zo kondigt Lenferink aan.

Dit jaar moeten de stemlokalen wel állemaal bereikbaar zijn voor gehandicapten, zo is landelijk afgesproken. En dan gaat het er niet alleen om dat de gebouwen toegankelijk moeten zijn voor rolstoelers, maar ook dat de kandidatenlijsten via internet beschikbaar komen voor blinden en slechtzienden. Bij stembureaus waar geen parkeerplaats in de directe omgeving is voor mindervaliden, wordt op de verkiezingsdagen een vak daarvoor speciaal vrijgehouden.

Leiden geeft gedeeltelijk gehoor aan de oproep van een aantal jongerenorganisaties om stembureaus in te richten op grote onderwijsinstellingen zoals Hogeschool Leiden en Mbo Rijnland. Bij de vestiging van de laatste, op het Bètaplein, komt een stemlokaal.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.