Boete voor Leiderdorper die Bodegraafse (52) in coma reed

Persbureau Cerberus
Leiderdorp/Bodegraven

Een man (77) die juni vorig jaar in Leiderdorp met zijn auto tijdens een inhaalmanoeuvre een fietsend echtpaar uit Bodegraven aanreed, is deze week door de Haagse rechtbank tot een boete van duizend euro veroordeeld.

De aangereden vrouw van toen 52 lag anderhalve maand in coma. Haar schedel moest zelfs tijdelijk worden opgengemaakt om haar gezwollen hersenen ruimte te geven. Nadat ze was bijgekomen herinnerde ze zich weinig meer van na haar dertiende levensjaar. „ Haar leven is daar in principe geëindigd”, zei haar echtgenoot (58) tegen de rechters tijdens de behandeling van de strafzaak twee weken geleden. Zelf zit de echtgenoot onder de littekens na het ongeval, en waren zijn schouderpezen afgesneden.

De veroorzaker van het ongeval, een voormalige busschauffeur uit Leiderdorp, leverde direct vrijwillig zijn rijbewijs in. Hij weet het ongeval op de Heinsiuslaan aan een blackout als gevolg van zijn slaapstoornis. Maar de rechtbank acht dat ’niet aannemelijk’. De rechtbank ziet het ernstige ongeluk als het gevolg van een enkele verkeersfout, een simpele verkeersovertreding, dus niet als het gevolg van wegpiraterij of ander roekeloos rijgedrag. Van dat laatste was uit het dossier namelijk niets gebleken. Er was geen drank in het spel en hij reed niet te hard. De Leiderdorper had veertig jaar schadevrij gereden. „Hij had de fietsers moeten zien, maar zag ze niet”, zo concludeerde de rechtbank. „ De rechtbank heeft met deze ernstige gevolgen, hoe tragisch deze ook zijn, geen rekening gehouden in de straftoemeting.”

De Leiderdorper zou zwaar gebukt gaan onder het voorval, en had vergeefs contact op proberen te nemen met de slachtoffers. Zij hebben daaraan geen behoefte.

Er was een boete van tweeduizend euro geeist door het Openbaar Ministerie.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.