Lenferinks lofrede luidt Leids nieuwjaar in

Burgemeester Henri Lenferink heft het glas op het nieuwe jaar.

Burgemeester Henri Lenferink heft het glas op het nieuwe jaar.© Foto Taco van der Eb

Sebastiaan van der Lubben
Leiden

Buiten raasde een stevige winterwind rond de Pieterskerk, binnen stak burgemeester Henri Lenferink de loftrompet op zijn stad. De burgervader geeft leiding aan zijn vijfde college en dat bevalt hem prima.

Ingeleid door Collegium Musicum, dit jaar voor het laatst onder leiding van dirigent Gillis Michels, stak Lenferink tijdens de nieuwjaarsreceptie van de gemeente zijn bewondering voor de stad niet onder stoelen of banken. In tegenstelling tot elders in het land kende Leiden een rustige jaarwisseling zonder noemenswaardige incidenten.

Akelige ongelukken

Toch memoreerde Lenferink tijdens zijn speech een aantal akelige ongelukken die de wens van de gemeenteraad de stad geheel vuurwerkvrij te maken, onderstreepte, nog dit jaar te beginnen in de binnenstad. En ook het schopincident, waarvan agent Damien Kok nog vorig jaar slachtoffer werd en waardoor hij waarschijnlijk nooit meer een dienst op straat kan draaien, was reden temeer om de traditie verder aan te passen. Zijn naam en de inzamelingsactie met 25.000 euro opbrengst, oogstte luid applaus in de Pieterskerk.

Veel gepraat

2018 was ook het jaar van de verkiezingen en het nieuwe college van D66, GroenLinks en PvdA. Dat, hield Lenferink de toehoorders voor, gaat vooral door op de ingeslagen weg. Met een belangrijk accent: duurzaamheid en milieu. Veel te lang is er over veranderingen gepraat, leek hij toch richting het oude college (met de VVD) te sneren, maar was er te weinig gedaan. En juist gemeenten zijn plaatsen waar aan duurzaamheid kan worden gewerkt. Dus ambieert Lenferink zichtbare en merkbare veranderingen, zoals het gebruik van restwarmte uit de haven van Rotterdam. Dat vergt een flinke pijp voor voldoende aansluitingen. Maandagavond zette hij wel een flinke, duurzame stip op de horizon. Want nu kwam die warmte nog uit de centrale aan de Langegracht, maar die gaat verdwijnen.

Derde stad

Inmiddels is Leiden met 125.000 inwoners weer de derde stad van Zuid-Holland. Daar komen nog eens 8.000 woningen bij. Economisch gaat het goed, de stad bruist, aldus Lenferink. Niet vreemd, aldus de burgervader, want het gaat in heel Nederland prima. Niet eerder waren er meer mensen tevreden dan ontevreden.

De kloof tussen mensen die mee kunnen en die moeite hebben met de complexe samenleving, mag niet verder groeien, aldus Lenferink. Op weg naar de Taptoe kwam hij een Afghaans gezin tegen: dat had meegedaan met de hutspotmaaltijd en was op weg naar de optocht. 3 Oktober was een bindend feest en dat moet worden gekoesterd. En als iedereen op zijn ambtsketting wil letten, dan raakt die deze keer niet kwijt.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.