Spies gaat optimistisch het nieuwe jaar in

Erna Straatsma
Alphen aan den Rijn

Geen sombere woorden om het jaar mee te beginnen. De Alphense burgemeester Liesbeth Spies gaat goedgezind en vrolijk het nieuwe jaar in. ,,Ik ben toe aan wat meer optimisme’’, zei ze maandagavond tijdens haar nieuwjaarsspeech in het stadhuis.

De ’mooie dingen om ons heen’ krijgen veel te weinig aandacht, vindt Spies. Als inwoners daar wel oog voor hebben, is er ’zowat elke dag wel reden voor een gebakje bij de koffie’.

Voor doemdenken is geen reden, meent de burgemeester. ,,Er is veel te vieren. Dat verrast u misschien, omdat het geregeld lijkt alsof donkere wolken zich samenpakken boven ons land. Goed nieuws is geen nieuws. Dus ja, zeggen de doemdenkers dan: de economie laat goede cijfers zien, maar dat kan natuurlijk nooit lang goed gaan.’’ De gemeente Alphen aan den Rijn ondervindt ook last van zwartkijkerij: ,,Er hoeft maar voorzichtig een idee te worden geopperd en nog voor het plan geschreven is, liggen de eerste boze ingezonden brieven al op de mat.’’

Om het goede voorbeeld te geven somde Spies een lijst met Alphense successen op. Van de rolstoeltennisster Diede de Groot die vorig jaar de eerste plaats op de wereldranglijst behaalde tot de hoveniers Jochem Molenaar en Willem Stougie die tijdens Euroskills 2018 in Hongarije een medaille voor tuinaanleg wonnen.

Dat Alphen aan den Rijn veel heeft om trots op te zijn, blijkt ook uit de de grote hoeveelheid verenigingen en vrijwilligers die elk jaar van alles organiseren. ,,Wat mij betreft hangen wij ook voor hen de slingers en ballonnen op. Laten we die waardering gewoon vaker uitspreken.’’

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.