30 maanden cel voor afpersen en verspreiden van pikant filmpje

30 maanden cel voor afpersen en verspreiden van pikant filmpje
Amsterdam

Het Openbaar Ministerie heeft maandagmiddag 30 maanden cel, waarvan 10 maanden voorwaardelijk, geëist tegen een 25-jarige man uit Den Bosch. Hij wordt onder meer verdacht van het afpersen van de Medemblikse Nikki Lee Janssen.

De man had haar Dropboxaccount, een online server om bijvoorbeeld foto’s en filmpjes te bewaren, gehackt. Hij chanteerde haar dat hij pikant filmpje van haar naar buiten zou brengen, als zij niet zou betalen.

Ze probeerde dit tegen te gaan, maar uiteindelijk zorgde de man ervoor dat het filmpje op de de populaire website Dumpert terechtkwam waardoor het door meer dan een miljoen personen is gezien.

Een traumatische gebeurtenis voor Janssen, die hier een boek over schreef en meer aandacht vraagt voor slachtoffers van online afpersing.

De verdachte bleek zich volgens het OM op grote schaal bezig te houden met internetcriminaliteit. Zo hackte hij allerlei webshopaccounts en Dropboxaccounts. Ook wordt hij verdacht van het witwassen van geld dat hij met deze online praktijken verdiende. Volgens OM zijn er zo’n zeventig slachtoffers bekend.

De officier van justitie benadrukte hoe ernstig deze feiten zijn. De verdachte heeft op grote schaal en zo’n twee jaar lang, geld gestolen van mensen en bedrijven. Hij stopte pas toen hij werd ontdekt door de politie.

De schade loopt op tot in de duizenden euro’s. Ook heeft hij volgens justitie op grove wijze de privacy van het Medemblikse slachtoffer geschonden door een privé filmpje van haar openbaar te maken. Zijn actie heeft een enorme impact op het slachtoffer.

Meer nieuws uit Regio

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.