Aandacht voor Katwijkers met problemen

De uitreiking van de Meerburgprijzen in het gemeentehuis van Katwijk.

De uitreiking van de Meerburgprijzen in het gemeentehuis van Katwijk.© Foto Taco van der Eb

Roza van der Veer
Katwijk

Extra aandacht voor de mensen die het moeilijk hebben in de Katwijkse samenleving. Als het aan burgemeester Visser ligt, wordt dat een speerpunt in 2019. Daarbij mag de Katwijkse samenleving ook kritisch naar de eigen gewoonten kijken, zoals het ’bakkie doen na de kerk’ waardoor te veel tieners kennismaken met alcohol.

Visser constateerde dat het Katwijk voor de wind gaat. 2018 was sportief en economisch een mooi jaar en in 2019 staan veel investeringen op de rails zoals klimaatbestendig bouwen in Valkenburg. Tegelijkertijd meldde hij dat sommige Katwijkers onvoldoende profiteren van de aantrekkende arbeidsmarkt en economische groei. Hij noemde daarbij de mensen die moeite hebben met de toegenomen digitalisering, laagopgeleiden en mensen die uitgebuit of verslaafd zijn. ,,Het vergt extra begeleiding om te voorkomen dat deze mensen en toekomstige generaties buiten de boot vallen.’’

Verslaving

Hij stelde de vraag of sommige Katwijkse tradities als een ’bakkie doen na de kerk’ de kans op alcoholmisbruik en -verslaving niet vergroten. Datzelfde geldt voor het gebrek aan activiteiten voor de jeugd op zaterdag. ,,Het creëert verveling en daarmee een lage drempel om in het donker met vrienden te gaan chillen in de duinen of bij de voetbalclubs. We worden geconfronteerd met de negatieve consequenties voor sommige kinderen dus laten we dit probleem bespreekbaar maken.’’

De burgemeester wees ook op de sterke sociale structuur in Katwijk en de vele initiatieven en vrijwilligers die zich inzetten voor de medemens. Een aantal van deze mensen ontving in 2018 al een onderscheiding en gisteravond werden nog drie gemeentelijke erepenningen uitgereikt. Zo kreeg Teuntje van Delft een penning voor haar vrijwilligerswerk in Rijnsburg. IJsclub Voorwaarts uit Katwijk en de IJsclub Nooitgedacht uit Valkenburg kregen een erepenning als dank voor 125 jaar organiseren van schaatsactiviteiten.

Politicus

Ook werden maandagavond CDA-wethouder Adger van Helden en PvdA-raadslid Matthijs van Tuijl tot winnaars van de verkiezing ’Politicus van het Jaar’ uitgeroepen. Van Helden werd uitgekozen door een vakjury, bestaande uit journalisten van onder meer het Leidsch Dagblad. Hij scoorde met zijn kennis van zaken, zijn debaterscapaciteiten en zijn duidelijke leiderschapskwaliteiten. „Politiek is op zijn lijf geschreven. Hij geeft het wethouderschap een nieuwe, moderne look. Het wethouderschap is waarschijnlijk een tussenstap voor deze ambitieuze politicus”, aldus de jury. Op de tweede plek kwam Matthijs van Tuijl van de PvdA en op de derde plek Sonny Spek van Durf.

De publieksjury koos Matthijs van Tuijl als politicus van het jaar omdat hij met één zetel in de raad, veel voor elkaar krijgt. Van Tuijl wordt gevolgd door wethouder Jacco Knape en Spek.

Meerburg

Voorafgaand aan de nieuwjaarsbijeenkomst werden de jaarlijkse D.F.E. Meerburgprijzen uitgereikt. Er waren geldprijzen voor een boek over Rijnsburgse huisnamen, een boek over 100 jaar Quick Boys, een boek met elf geschiedenisverhalen rondom Katwijk, voor zangbundels voor de Algemene Ouderenbond Katwijk, een kopie van de Peutingerkaart van de Limes, voor de organisatie van de Open tuinendag 2019, voor jacks voor het Groot Harmonie Orkest en voor het Warm Winter Fest 2019 van de Stichting Cultuurpodium Kattekse CultUren.

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.