Yvonne Hijman is Man/Vrouw van 2018

Yvonne Hijman wint de verkiezing van de Leidsch Dagblad Man/Vrouw van 2018.© Foto Hielco Kuipers

Ruud Sep
Leiden

Yvonne Hijman is door de lezers van het Leidsch Dagblad verkozen tot Man/Vrouw van het jaar 2018. Van de bijna 1800 stemmen die in de anderhalve week na Kerstmis werden uitgebracht, gingen er 319 naar de coördinator van de dierenambulance in de Leidse regio. Daarmee liet zij de andere acht genomineerden allemaal achter zich.

Veel lezers roemen de ’tomeloze inzet’ van de Leidse. ’Jaar in, jaar uit klaar staan voor dieren in nood lijkt mij een hele opgave’, licht een Voorschotense lezeres haar stem op Hijman toe. ’Het woord nee komt in haar woordenboek niet voor’, weet een andere stemmer. ’Ze is te allen tijde beschikbaar.’

Hijman (56) is zeventien jaar actief bij de dierenambulance. Daar is ze inmiddels coördinator, wat onder andere inhoudt dat ze elke nacht bereikbaar is voor spoedgevallen. Als winnaar krijgt zij naast de eeuwige roem een beeldje uitgereikt.

Voor het weekeinde lag Hijman nog samen aan kop met de Wassenaarse roeier en zeiler Mark Slats. Maar waar Slats aan het begin van de race de wind vol in de zeilen had en steun kreeg vanuit de hele wereld, viel hij na een vliegende start zo goed als stil. Hijman zette in de laatste twee dagen juist een eindspurt in.

Ook Eva de Leeuw van MBO univerCity kreeg voor het sluiten van de stembussen nog heel veel stemmen en loftuitingen. ’Ze ziet het positieve in mensen en dat is mooi’, licht een bewonderaar zijn stem toe. Een Leidse lezer stemt voor De Leeuw ’omdat Eva zeer goed werk verzet met haar nieuwe onderwijsvormen’. Met 285 stemmen eindigt De Leeuw uiteindelijk op een mooie tweede plaats.

Predikant Folkert Rinkema kreeg in de laatste dagen ook nog veel stemmen, met name van buiten de regio. ’Omdat ik het heel erg eens ben met zijn actie voor het kerkasiel’, klinkt het uit Den Haag. ’Folkert heeft zijn nek uitgestoken voor deze kinderen, maar ook voor de 400 andere kinderen die voor het kinderpardon in aanmerking zouden moeten komen’, laat een lezer uit het Utrechtse Hoogland weten. De predikant valt niet in de prijzen, maar kan wel trots zijn op een derde plaats, net voor zeeheld Slats.

Alle genomineerden blijken te beschikken over een trouwe aanhang, vaak met name in het eigen dorp. Ali en Pieter Hellinga van het Dorpscentrum Oegstgeest zouden onbedreigd als nummer één uit de bus zijn gekomen wanneer de stemming alleen in hun dorp was gehouden. En ze zouden al helemaal overtuigend hebben gewonnen wanneer er alleen via een bon in de krant was gestemd. Op meer dan de helft van de bonnen was het Oegstgeester echtpaar aangekruist. Aeltsje Sierksma, volgens een stemmer een ’veelzijdige duizendpoot die op sociaal gebied veel voor elkaar kreeg’, kreeg veel stemmen in Voorschoten. Dinja Pannebakker (’een supergoede radiomaker en een fantastische vrouw’) heeft fans door het hele land, Sammy van Daalen en Romy van Rangelrooij (’Wat een heldendaad hebben die meiden verricht’) kregen veel steun uit Koudekerk en Hazerswoude. En schrijver Jeroen Windmeijer lijkt vooral populair onder Leidenaars in den vreemde. En onder oud-leerlingen natuurlijk. ’Ik heb hem uitgelachen toen hij als leraar godsdienst uitkwam met zijn eerste boek’, schrijft één van hen. ’Nu alleen maar hulde.’

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.