Alphense wethouder blijft ijsbaan afwijzen

Alphense wethouder blijft ijsbaan afwijzen
Alphen aan den Rijn

De Alphense sportwethouder Gert-Jan Schotanus blijft erbij dat bijdragen aan een nieuwe Leidse ijshal niet verstandig is. Ook in alternatieve voorzieningen voor de Alphense schaatsers wil de Nieuw Elan-bestuurder vooralsnog geen geld steken.

Dat laat hij de gemeenteraad weten, die Schotanus in oktober 2018 opdroeg om diverse scenario’s uit te werken. Een besluit over een bijdrage van bijna zeven ton aan een Leidse overdekte baan van 333 meter lengte werd toen uitgesteld.

„Ik hoop dat de raad hier mee kan leven”, zegt Schotanus, die zijn standpunt op 16 januari bespreekt met de raadscommissie ’sociaal en maatschappelijk domein’. Dat is precies een week voor de Leidse politiek en definitief oordeel velt over de aanleg van een nieuwe ijsbaan aan de Voorschoterweg.

Hoewel de Leidse sportwethouder Paul Dirkse eind vorig jaar al heeft laten weten dat een discussie over een langere ijsbaan zinloos is, gaat de Alphense politiek volgende week toch nog praten over een eventuele bijdrage aan een 333 meter lange ijsbaan. De schaatsclubs in de Leidse regio, Bollenstreek en Rijnstreek willen zo’n baan graag. Volgens Dirkse is alleen een 250-meterbaan financieel haalbaar, ongeacht wat Alphen besluit.

Het door Nieuw Elan-fractievoorzitter André de Jeu geopperde idee om een mobiele ijsbaan in Alphen neer te leggen, is een van de onderzochte alternatieven waar Schotanus ook niets in ziet. „We willen er best verder mee, met een ondernemer. Maar die is er op dit moment niet.” Onderzoek toont aan dat een tijdelijke ijsbaan, zoals Rotterdam die in de drie wintermaanden heeft (van 400 meter lengte), drie miljoen euro kost.

Ook in een, door de schaatsverenigingen aangedragen, cofinanciering ziet Schotanus geen heil. Volgens de sportwethouder kleven er financiële risico’s voor de gemeente aan dergelijke plannen. Ook zou het verstrekken van een lening aan sportclubs lastig zijn. Dat zou onder het begrip ’staatssteun’ vallen en is daarmee gebonden aan strenge regels.

Het idee om Alphense schaatsers te helpen met een subsidie op busvervoer naar Leiden of Den Haag zou onuitvoerbaar zijn. De gemeentelijke subsidieverordening zou niet voorzien de in de mogelijkheid om busvervoer te steunen.

Volgens de sportwethouder hoeven de schaatsclubs niet te treuren: „Leiden krijgt met een 250-meterbaan een grotere baan dan nu aan de Vondellaan. En we weten dat De Uithof in Den Haag ook wordt opgeknapt.”

Meer nieuws uit Leiden