Mysterieus bouwplan geeft ophef in Transvaal

Mysterieus bouwplan geeft ophef in Transvaal
Leiden

Een ingrijpend, maar nog mysterieus bouwplan van de Leidse ondernemer René van den Berg zorgt voor onrust in de Leidse wijk Transvaal. ,,Want wij zijn een jaar geleden op de hoogte gebracht, maar hebben daarna niets meer gehoord’’, aldus Pascal Groen, bestuurslid van de buurtvereniging.

Van den Berg bevestigt dat hij het voornemen heeft om later dit jaar alle panden te verwerven op het bedrijventerreintje langs de Morsweg en de spoorbaanbocht. Daarvoor in de plaats moeten woningen komen.

Ook een rijtje met tien huizen aan de Lopsenstraat moet onderdeel gaan uitmaken van het project.

Van den Berg wil er verder alleen nog over kwijt dat hij zijn plan nog deze maand gaat ontvouwen bij de gemeente. De gemeente meldt dat ze van het particuliere initiatief op de hoogte is, maar zo lang er nog geen concreet plan ligt ’kunnen we er ook niet inhoudelijk op reageren’, zegt een woordvoerster.

Vervelend

Hoewel er dus nog geen vastomlijnd ontwerp is gepresenteerd, heeft de aanloop daarnaar al wel gevolgen. De huur voor de firma’s op het bedrijventerreintje bijvoorbeeld. Die is per 1 juli aanstaande opgezegd.

,,Het is een beetje vervelende kwestie’’, meldt een woordvoerder van reclamebureau El&El dat daar is gevestigd. ,,Maar ik heb me erbij neergelegd; het is hier toch een beetje een rommeltje en ik ga verhuizen.’’

Colin Pichel van de daarnaast gelegen muziekschool Rockademy baalt stevig. ,,Maar het heeft eigenlijk geen zin om te balen; ik moet eruit en moet snel iets anders vinden. In de wetenschap dat ik zoiets als hier, nooit meer krijg.’’

Bij buurtbewoners zorgen de plannen die nu nog alleen rondzingen voor onrust, vooral vanwege de aanhoudende radiostilte.

Van den Berg heeft exact een jaar geleden aan bewoners van de Lopsenstraat gemeld wat hij voor ogen heeft, maar daar bleef het bij. ’Een lachwekkende situatie met een zeer hoog Bassie en Adriaan gehalte’, zo reageert een buurtbewoner op internet.

Intentie

De wijkvereniging neemt de mogelijk ingrijpende veranderingen in de wijk wel heel serieus.

,,Want wij willen niet nóg een flat in de wijk’’, aldus wijkvertegenwoordiger Groen. ,,En op extra verkeer zitten we ook niet te wachten. De intentie van Van den Berg om bewoners erbij te betrekken lijkt me goed, maar dan moet hij dat wel doorzetten.’’

Meer nieuws uit Leiden