’Niet bouwen in polders bij Aarlanderveen’

’Niet bouwen in polders bij Aarlanderveen’
Alphen aan den Rijn

Huizen bouwen in de Noord- en Zuideinderpolder, tussen Alphen aan den Rijn en Aarlanderveen, is een slechte zaak. Natuurorganisatie IVN doet een beroep op de Alphense politiek om hier niet voor te kiezen.

De IVN spreekt over een ’uniek veenweidegebied’, met ’karakteristieke hakhoutbosjes en hoogstamboomgaarden in lintbebouwing’. Ook neemt de monumentale Molenviergang een belangrijke plaats in in de polder. De vier molens zijn een rijksmonument en zorgen nog steeds voor de waterhuishouding in het gebied.

Met huizenbouw in de Gnephoek (ten noordwesten van Alphen) en in de Vierambachtspolder (tussen noordkant Alphen en Woubrugge) heeft het IVN minder moeite. De Gnephoek is volgens de natuurorganisatie ’wel waardevol, maar niet bijzonder’.

Zowel de Vierambachtspolder, de Gnephoek als de Zuid- en Noordeinderpolder in Alphen aan den Rijn bieden volgens het college van burgemeester en wethouders goede mogelijkheden om grootschalige waterberging en woningbouw te combineren.

De Alphense coalitie van Nieuw Elan, CDA en GroenLinks is het bij de formatie, vorig voorjaar, al eens geworden over gedeeltelijke bebouwing van de Gnephoek.

Wethouder wonen, Gerard van As, is al enige tijd op zoek naar ruimte voor uitbreiding van de stad Alphen.

Meer nieuws uit Leiden