Geen bezinepomp bij Leidse Van der Madeweg

Geen bezinepomp bij Leidse Van der Madeweg
Leiden

Er komt definitief geen benzinestation langs de Leidse Willem van der Madeweg. Dat bevestigt de gemeente na eerdere, wisselende berichten daarover.

Afgelopen zomer nog werd de bewuste locatie uitdrukkelijk aangewezen als plek voor een nieuw tankstation. Het gaat om een kavel deels óp het parkeerterrein van wielerclub Swift en naast de wijk Roomburg. De gemeentelijke aankondiging had te maken met het bestaande benzinestation aan het begin van de Hoge Rijndijk. Dat bedrijf gaat als het aan de eigenaar ligt - de firma Margoed - plaatsmaken voor nieuwe woningen en appartementen. Ter compensatie mocht Margoed langs de Willem van der Madeweg een nieuw gas- en benzinestation bouwen, inrichten en exploiteren.

Het huidige stadsbestuur is echter op die toezegging teruggekomen. De eigenaar van de benzinepompen en bedrijfsruimtes aan de Hoge Rijndijk mag de onderneming daar stoppen, slopen, en er woningen voor in de plaats laten komen. Dat wil de gemeente ook graag. Maar het aanbod is ingetrokken om langs een van de voornaamste uitvalswegen van Leiden een geheel nieuw pompstation te openen. ,,We gaan binnenkort met Margoed overleggen en de nieuw ontstane situatie bespreken’’, aldus een woordvoerster van de gemeente.

Het afblazen van een pomp aan de Willem van der Madeweg is goed nieuws voor Swift en de buurtvereniging Roomburg. Beide partijen waren bepaald niet gecharmeerd van pompinstallaties ’voor de deur’ en overwogen een juridische strijd die nu overbodig is.

Bewoners rond het toekomstige Ananas-complex aan de Lammenschansweg vroegen onlangs waarom het tankstation dat daar is gevestigd niet ook kon verdwijnen. De gemeente antwoordde dat er in Leiden maar één alternatieve plek voor een pompstation bestaat. Dat is de Willem van der Madeweg en die locatie is al besproken door Margoed. Dat antwoord moet de gemeente nu ook terugnemen.

Meer nieuws uit Leiden