Diamantplein nog jaar in de wacht

Diamantplein nog jaar in de wacht
Leegstand en verpaupering in winkelcentrum Diamantplein.
© Foto Hielco Kuipers
Leiden

De noodzakelijke opknapbeurt van winkelcentrum Diamantplein begint op zijn vroegst in de eerste maanden van 2020. Dat meldt GroenLinks-wethouder Yvonne van Delft in een brief aan de Leidse gemeenteraad. Marcel Toet van de winkeliersvereniging is er bepaald niet tevreden over. ,,Ik begrijp dat sommige plannen de nodige tijd in beslag nemen, maar dit speelt nu al twaalf jaar.’’

Dat het Diamantplein een ingrijpende beurt nodig heeft, is al geruime tijd duidelijk. Het winkelcentrum in het Morskwartier is gedateerd, kampt met leegstand en parkeerproblemen, en ondervindt steeds meer concurrentie van winkelcentrum Stevensbloem dat hemelsbreed nog geen kilometer verderop ligt.

Het huidige stadsbestuur besloot vorig jaar bij het aantreden dat het Diamantplein eindelijk een forse metamorfose krijgt. Het moet het nieuwe hart worden voor de wijk waar de straten naar edelstenen zijn genoemd. ’Een winkelcentrum dat uitnodigt tot combinatiebezoeken en als aantrekkelijk verblijfsgebied dient voor het winkelend publiek’, zo schrijft Van Delft.

Er zijn drie gegadigden met plannen voor het plein en directe omgeving. Van Delft noemt ze niet bij naam, maar geeft aan dat één van de drie het winkelgebied grondig wil opknappen. De andere twee willen zorgwoningen en woningen uit het ’lage middensegment’ toevoegen.

Snel een keuze maken en aan de slag gaan, dat zit er niet in. Eerst gaat de gemeente ’samenhangende ruimtelijke en programmatische kaders’ opstellen die in maart aan de gemeenteraad worden voorgelegd. Dan ziet ook een nieuw ambitiedocument het levenslicht. En daarna treedt bovendien nog een uitgebreid communicatie- en participatieplan in werking. Het geheel moet leiden tot een kaderbesluit dat Van Delft eind dit jaar aan de raad hoopt voor te leggen, waarna de eerste verbouwingswerkzaamheden in de loop van 2020 kunnen beginnen.

’Kolder’, meent Toet die vreest dat het project al onherstelbaar lang is uitgesteld. ,,Parkeerproblemen die de gemeente zelf heeft veroorzaakt door parkeerplaatsen te verkopen, geldt nu als excuus waarom het zo lang duurt. Het is hier nu echt zwáár achterstallig. Krijg er nog maar eens nieuwe ondernemers voor.’’

Meer nieuws uit Leiden