Katwijkse predikant: ’Ze kotsen op Jezus en de Bijbel’

,,Wij zijn niet anti-homo, wij zijn anti-zonde.”
© Taco van der Eb
Katwijk

Predikant Pieter den Ouden uit Katwijk was vier weken geleden een van de eerste ondertekenaars van de Nashville-verklaring.

,,Je moet die verklaring niet zien als anti-homopamflet. Er wordt gewoon beschreven wat de Bijbelse visie op het huwelijk is. Het huwelijk is een verbintenis tussen man en vrouw. Anderen leven in zonde. Dat er zoveel commotie is ontstaan rond die verklaring vindt niemand leuk, maar ik zie inhoudelijk geen reden waarom wij niet mogen zeggen wat we vinden. Onze visie is al eeuwenoud, er is niets veranderd. Wij onderdrukken niets. Wij hebben een opvatting en die staat haaks op het moderne denken. Mensen raken daar geïrriteerd van en dan schieten ze in de fik.

Wij zijn niet anti-homo, wij zijn anti-zonde. We zijn ook tegen hetero’s die onrein leven. Gods bedoeling is dat man en vrouw in liefde leven, maar er is natuurlijk altijd een spanning tussen ideaal en werkelijkheid.

Ik heb er soms ook moeite mee om niet in zonde te leven. Ik kan bijvoorbeeld hoogmoedig zijn, dat betekent dat ik neerkijk op anderen en dat mag volgens de Bijbel niet. Jaloers zijn omdat de buurman meer bezittingen heeft is ook zondig. En naar prostituees ga je ook niet.”

Krijgt u veel negatieve reacties op de ondertekening?

,,Ik krijg tot nu toe positieve reacties. Ook van homoseksuelen. Zij voelen zich niet gedemoniseerd door de verklaring. Er is voor het overgrote deel waardering voor wat wij zeggen. Er zijn ook mensen die zeggen dat ze het totaal niet met me eens zijn, maar dat ze wel begrijpen wat ik zeg. Ik zit op Twitter maar ik twitter zelf niet. Als ik zie wat voor boze reacties er af en toe voorbijkomen denk ik: lieve mensen als jullie je gekwetst voelen was dat niet mijn bedoeling. Ik heb alleen een statement willen afgeven. Je mag het toch oneens zijn met elkaar? Het lijkt er steeds meer op dat het niet het geval is.”

Wat doet u als uw eigen kinderen homoseksueel zijn?

,,Ik heb vier kinderen. Mijn oudste is 17 en een lieve meid. Ik geloof niet dat zij homoseksueel is. Maar als ze dat wel is, sta ik achter haar.”

Maar ze mag nooit seks hebben.

,,De liefde tot God is het beste medicijn. Je kunt inderdaad geen seks hebben. Ik ben getrouwd, maar ik kan ook niet helemaal los gaan op mijn vrouw. Als predikant voer ik gesprekken met homoseksuelen. Zij komen bij mij omdat ze worstelen met hun homo-zijn en hun geloof. Ze nemen de Bijbel serieus en ze willen rein leven. Celibatair leven is een opgave. Maar dat geldt ook voor ongehuwden. Wij staan voor reinheid. Als je onrein leeft, ben je een gevallene. Het klimaat wordt steeds antichristelijker. Een jonge kerkganger die bij de mariniers wilde, werd afgewezen omdat hij vrijwillig zondag twee keer naar de kerk wilde. Wij vertegenwoordigen een splintergroep, maar in de publieke opinie worden wij verketterd. Op Jezus en de Bijbel wordt gekotst. Ik wou dat het anders was.”

Zie ook: Cartoon

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.