Stem hier voor de Publieksprijs van het Leids Sportgala

De winnaars van de Leidse Sportprijzen over 2017, tijdens het LSF Sportgala van vorig jaar.

De winnaars van de Leidse Sportprijzen over 2017, tijdens het LSF Sportgala van vorig jaar.© Archieffoto

Robert Toret
Leiden

Wie volgen kung fu-kampioen Mark Horton en roeister Nicole Beukers op? Op vrijdag 8 februari worden in de Stadsgehoorzaal, tijdens het jaarlijkse gala van de Leidse Sport Federatie (LSF), weer de Leidse Sportprijzen uitgereikt.

Onderaan dit artikel kunt u stemmen.

Een driekoppige jury - bestaande uit oud-schaatser Jeroen Straathof, oud-voetballer Wim Rijsbergen en voormalig sportjournalist Gertjan van Geen - bepaalt dan wie sportman, sportvrouw, aangepast sporter, sportploeg en sportcoach en van 2018 worden. Vorig jaar vielen, naast Horton en Beukers, ook pararoeister Annika van der Meer, de schakers van LSG en waterpolocoach Joachim de Ruysscher in de prijzen.

Publieksprijs

Maar niet alleen de vakkundige jury heeft een stem, ook de sportliefhebber mag van zich laten horen. Die bepaalt namelijk wie er uiteindelijk met de Publieksprijs vandoor gaat. De digitale stembus voor die verkiezing is vanaf zaterdagochtend geopend op de website van deze krant. Alle dertien genomineerden, in de vijf verschillende categorieën, komen voor deze prijs in aanmerking.

Vorig jaar ging de eer naar de voetballers van Lugdunum.

Wie de ’Kikkers’ opvolgt, wordt over een kleine maand duidelijk. De jury heeft onlangs de nominaties voor 2018 bekendgemaakt. Bij de vrouwen komt Beukers dit jaar niet in aanmerking, maar een andere Leidse roeister wel. De 20-jarige Karolien Florijn (Die Leythe), dochter van tweevoudig Olympisch kampioen Ronald Florijn, won in 2016 al de aanmoedigingsprijs en kan nu ook voor het eerst Leids sportvrouw van het jaar worden. Ze werd onder meer Nederlands kampioen in de dubbelvier en pakte half september met diezelfde boot brons op het WK in het Bulgaarse Plovdiv.

Florijn krijgt flinke concurrentie van onder meer Laurine van Riessen. De Leidse baanwielrenster (31) verdedigde eind december niet alleen met succes haar nationale titels op de keirin en de sprint, maar won afgelopen kalenderjaar bovendien twee wereldbekerwedstrijden op de keirin, haar eerste individuele hoofdprijzen op internationaal gebied in haar wielercarrière.

De derde genomineerde is tafeltennisster Kim Vermaas. De speelster van Scylla (22) reikte eind oktober voor de derde keer in haar carrière tot de eindstrijd van de prestigieuze masters, maar moest ook nu daarin haar meerdere erkennen in een van origine Chinese speelster. Na verloren finales tegen Li Jao (2014) en Li Jie (2017) boog ze dit keer voor Shuo Han Men. Op het NK, in maart, prolongeerde ze met Rajko Gommers wel de titel in het mixed-dubbel. In het enkelspel ging het in de halve finale mis tegen Ana Gogorita. Op het EK in het Spaanse Alicante overleefde Vermaas de poulefase niet.

Bij de mannen is schaker Erik van den Doel één van de kanshebbers. De Leidenaar, die in de meesterklasse voor het Rotterdamse Charlois Europoort speelt, werd onder meer (gedeeld) tweede op het NK, achter de geboren Rus Sergei Tiviakov. Ook won hij vijf toernooien, onder meer in het Duitse Bad Zwischenahn en het Oostenrijkse Innsbruck.

Na jarenlang in de skiff te hebben geroeid, eindigde Stef Broenink in zijn eerste seizoen in de dubbelvier op zowel het EK als WK als vijfde. De krachtpatser van Njord behaalde met die boot bovendien drie zilveren medailles tijdens wereldbekerwedstrijden.

Atleet Noah Schutte werd voor het eerst in zijn loopbaan nationaal kampioen, op de 3000 meter steeplechase. Het lid van Leiden Atletiek, die studeert aan en loopt voor de University of Portland, mocht daardoor deelnemen aan het EK in Berlijn. Daar miste hij de finale.

In de categorie beste aangepaste sporter van 2018 bindt Njord-roeister Annika van der Meer, die goud en zilver won op het WK, dit keer de strijd aan met LinK-zwemster Jonne Moleman, die op de 800 en 1500 meter de snelste tijd van de wereld in haar klasse liet klokken.

Bijna traditiegetrouw mogen ook de waterpolosters van ZVL-1886 naar het gala. Dit keer als bekerwinnaar. Ze nemen het op tegen de schakers van LSG, de titelverdediger, die voor het eerst in de clubhistorie de landstitel pakte en ook nu weer bovenaan staat in de meesterklasse, en de basketballers van ZZ Leiden, die zowel in de strijd om het landskampioenschap als de bekerfinale diep moesten buigen voor het ongenaakbare Donar.

Bij de sportcoach van het jaar gaat het tussen Scyllaan Gerard Bakker jr. en Jacob Spijker (ZVL-1886).

Appgebruikers stemmen hier.

Meer nieuws uit Sport Regionaal

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.