Hanneke in de Keuken: Bamboe is niet alleen fijn voor panda’s [video]

Toen ik tijdens de kerstperiode bezig was met diverse tafelschikkingen, gebruikte ik vooral aardewerk servies. Simpelweg omdat hierin de meeste keuze is.

Maar als kleine, fijne vreemde eend in de bijt voegde ik toen ook wat bamboe-servies van Zuperzozial toe, waar ik in de periode daarna steeds meer gebruik van maakte in de keuken. Niet alleen omdat het zo fotogeniek is, met al zijn pasteltinten, maar ook omdat het een prettig idee is dat het grotendeels afbreekbaar en daardoor milieuvriendelijker is.

Bamboeservies kan weliswaar niet in de magnetron of oven, maar daar heb ik genoeg andere schaaltjes en schalen voor. Als je bamboeservies vasthoudt, voel je haast de zachtheid ervan. Dat klinkt wat raar als je bedenkt dat het natuurlijk keihard materiaal is, maar toch voelt het zo.

Er is inmiddels sprake van behoorlijke concurrentie bij de productie van bamboeserviezen, maar de Zuperzozial-producten bevatten de meeste plantenvezels van allemaal, wat mij nogal aanspreekt. Aan de bamboe wordt maispulver toegevoegd, waardoor het totale gehalte aan plantenvezels 70 tot 80 procent is. Melamine-hars, dat als bindmiddel dient, is niet plantaardig. Zo’n natuurlijk bindmiddel bestaat simpelweg nog niet, maar ook dat kan slechts een kwestie van tijd zijn.

Duurzaamheid in de keuken is voor mij erg belangrijk. Het is een van de redenen waarom ik dan ook steeds voor kwalitatief hoogwaardige spullen zal kiezen. Liever één goede keukenmachine die het een leven lang doet dan een goedkopere die na een paar jaar bij het grofvuil kan bijvoorbeeld. Ook was ik vrijwel alle bak- en kookspullen met de hand af, zelfs als ze in de vaatwasser kunnen, omdat het materiaal dan toch echt veel langer mooi blijft. Ook mijn bamboeservies kan in de vaatwasser, maar was ik liever met de hand af.

Het enige nadeel van bamboeservies is voor mij dat ik de schaaltjes en borden niet echt graag gebruik om uit te eten, maar vooral bij de hand heb tijdens het koken, om iets tijdelijk in te bewaren. Yoghurt uit een bamboeschaaltje lepelen bijvoorbeeld doe ik niet, want als een metalen lepel over de bodem schraapt, klinkt dat alsof je met een nagel over het schoolbord gaat (dat ouderwetse zwarte bord, niet het digitale van nu). Maar de schaaltjes, saladekom en eierlepeltjes blijf ik fantastisch vinden en die zullen nooit meer uit mijn keuken verdwijnen.

(Zuperzozial is onder meer te koop bij bol.com).

Meer nieuws uit Lifestyle