Verbij wint ook derde race op EK sprint

Kai Verbij in actie tijdens de Europese kampioenschappen.

Kai Verbij in actie tijdens de Europese kampioenschappen.© ANP / Soenar Chamid

COLLALBO

Voor Kai Verbij is titelprolongatie bij de EK sprint in Collalbo heel dichtbij. De 24-jarige schaatser van Team Reggeborgh schreef ook de tweede 500 meter op zijn naam. Hij bleef als enige onder de 35 seconden met een tijd van 34,93 seconden. Verbij zegevierde op vrijdag met een tijd van 35,23 en won daarna ook de 1000 meter (1.08,97).

De Noor Havard Lorentzen reed zaterdag de tweede tijd: 35,10. De Rus Artiom Koeznetsov belandde met 35,27 op de derde plek.

In het klassement na drie afstanden leidt Verbij comfortabel. Lorentzen, wereldkampioen op de sprintvierkamp, moet later op zaterdag bijna 2 seconden goedmaken op de afsluitende 1000 meter. Zijn landgenoot Henrik Rukke staat op de derde plaats, met een achterstand van bijna 3 seconden op Verbij.

Lees ook: Titelhouder Verbij opent met winst op EK

De veelbesproken Kjeld Nuis reed zaterdag op de 500 meter de vierde tijd: 35,41. De tweevoudig olympisch kampioen werd vrijdag na zijn winnende tijd op de 1000 meter gediskwalificeerd wegens het aantikken van een blokje, dat in principe betekent dat je even buiten de baan hebt gereden.

Nuis reageerde boos op de beslissing van de arbitrage. Een Nederlands protest tegen de strafmaatregel haalde niets uit. Later bleek, onder meer uit fotomateriaal, dat Nuis met zijn schaats wel degelijk de binnenlijn van de baan had gepasseerd en dat de sanctie tegen hem dus rechtmatig was.

Nuis heeft inmiddels aan de dienstdoende Nederlandse scheidsrechter Berri de Jonge, tegen wie hij nogal uitviel, zijn excuses aangeboden. ,,Ik baalde ervan dat ik hem heb vastgepakt. 'Sorry voor mijn emoties', zei ik tegen hem. 'Ik snap het' gaf hij als antwoord'', lichtte Nuis bij de NOS het incident nader toe.

Thomas Krol, die vrijdag tijdens zijn race tegen Nuis in de laatste ronde ten val kwam, reed zaterdag op de 500 meter de elfde tijd: 35,77.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.