Dagcentrum De Walnoot kraakt in zijn voegen

De Leidse carnavalsvereniging De Hutspotten zette eens per jaar De Walnoot op stelten.

De Leidse carnavalsvereniging De Hutspotten zette eens per jaar De Walnoot op stelten.© archieffoto

Loman Leefmans
Leiden

De Walnoot aan de Leidse Brahmslaan moet zo snel mogelijk een dependance krijgen in Leiden of Leiderdorp. Want de wachtlijst van het dagcentrum voor kinderen met beperkingen groeit met de dag. ,,Daarom ook worden gesprekken gevoerd en gaan we ons best doen om extra plek te vinden’’, aldus zorg- en welzijnswethouder Marleen Damen (PvdA).

Het onderwerp werd eerder deze week aangekaart door VVD-raadslid Alyssa Voorwald, die er onlangs een werkbezoek bracht. Volgens haar heeft kds De Walnoot dit jaar plek voor 103 kinderen in de leeftijd van nul tot achttien jaar en is er inmiddels een wachtlijst met 73 namen ontstaan. ,,Terwijl een kinderdagcentrum juist voor de ontwikkeling van deze kinderen zo enorm belangrijk is’’, aldus Voorwald.

De Walnoot maakt onderdeel uit van de Gemiva-groep en betrok in 2009 een fonkelnieuw en speciaal aangepast gebouw aan de Brahmslaan in Zuidwest. Er zijn snoezelruimtes, speellokalen en -terrein en een zwembad. Daar worden kinderen begeleid met ’een ontwikkelingsachterstand of een verstandelijke en/of meervoudige beperking’, zo valt in de omschrijving van de instelling te lezen. De Walnoot heeft elf groepen, met ongeveer acht kinderen en twee begeleiders per groep. De Leidse instantie biedt bovendien naschoolse opvang, vakantie- en zaterdagopvang.

Maar De Walnoot kampt ook met snel groeiende wachtlijst. Probleem is dat er op de huidige locatie niet nog meer kinderen opgevangen kunnen worden en ook de financiële ruimte is beperkt, meldt Damen. ,,,Daardoor ontstaan onmenselijke situaties en die moeten we oplossen.’’ Wellicht moeten ouders van kinderen in de bewuste doelgroep voorlopig uitwijken naar vergelijkbare kinderdagopvang in de regio. ,,Ook al heeft het tot gevolg dat ouders verder moeten rijden dan ze vaak willen.’’

De directie van De Walnoot, waarmee Damen regelmatig overleg voert, was gisteren niet voor aanvullend commentaar bereikbaar. De wethouder geeft mede namens hen nog wel een waarschuwing mee. ,,Het probleem is niet vandaag of morgen opgelost.’’

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.