Naar Nederland gevluchte pastor kan niet ’half leven’

,,In de Nashville-verklaring staat gevaarlijke ideologische taal.’’
© Taco van der Eb
Leiden

Kimberly Knight Laskowski woont sinds anderhalf jaar in Leiden. Ze is met haar vrouw uit conservatief Amerika gevlucht.

Gevlucht uit een zeer anti-homoklimaat waar ze niet zichzelf kon zijn, zegt ze. En dan duikt in Nederland ineens de Nashville-verklaring op waarin alleen een huwelijk tussen man en vrouw wordt gepropageerd. Ondertekend door tientallen dominees van de hersteld hervormde kerk in Nederland en een enkele politicus. Knight die zelf ook een christen is en een pastor, vindt het tamelijk bizar. Ze vraagt zich af waar die verklaring ineens vandaan komt. ,,Er zijn toch geen verkiezingen of zo? Die verklaring is al twee jaar oud. Waarom duikt hij nu ineens op? Ik heb daar nog geen antwoord op kunnen vinden.”

Knight komt uit een zeer conservatief christelijk nest. Ze kwam pas op haar 36e uit de kast. Ze heeft een dochter van 20 uit een eerder huwelijk met een man. De scheiding is goed gegaan, want met haar ex-man en dochter heeft ze goed contact. Met haar moeder was het even moeilijk omdat die niet kon omgaan met het feit dat ze lesbisch was. ,,Ze wilde mij redden en ze was bang dat ik zou moeten lijden. Ik ben ook moeder dus ik begrijp waar de bezorgdheid vandaan komt.”

Verzoend

Inmiddels heeft ze zich toch weer met haar moeder verzoend, zij het dat het veel moeite heeft gekost. De andere helft van de familie wil Knight niet meer zien omdat ze homoseksueel is. ,,Ik heb de naam van mijn vrouw, Betsy Laskowski aangenomen maar zij neemt mijn naam niet aan. Ze weigert de naam aan te nemen van een familie die mij niet accepteert.” In de Verenigde Staten voelde ze zich totaal niet veilig, in Nederland wel. Ze loopt gewoon hand in hand met haar vrouw als ze daar zin in heeft en daar heeft ze nooit problemen van ondervonden.

Knight is in Leiden zeer gelukkig. Ze is net met haar vrouw verhuisd naar een Leidse volksbuurt met een tuintje rondom. ,,In het begin, nadat ik in Nederland kwam, wilde ik de grond kussen. Ik voelde me hier zo vrij. Maar ik keek toen met mijn wittebroodsweken-ogen. Inmiddels weet ik dat de Nederlandse samenleving complexer is. Er zijn ook conservatief-christelijke geluiden. Het mooie van hier is wel dat er meteen ook een tegengeluid komt. Nederlanders zijn heel direct. Ik vond ze in het begin vrij afstandelijk, maar dit soort discussies voeren ze ook. Ze maken er meteen een probleem van en gaan de confrontatie aan.”

Gevaarlijk

,,Ik ben het totaal niet eens met de Nashville-verklaring. Het is gevaarlijke theologische taal. Zo praten drijft mensen tot seksueel misbruik, zelfminachting en zelfdoding. Het opent de deur voor discriminatie. De interpretatie van de schrift klopt ook niet. In de bijbel hebben mannen meerdere vrouwen. Je kunt van mij niet verwachten dat ik geen seks heb. Dan leid ik een half leven.”

,,Mijn boodschap is dat iedereen naar elkaar moet blijven luisteren, maar blijf ook vragen. Geloof niet wat er in de verklaring staat. God stuurt ons lesbiennes echt niet naar de hel.”

Lees ook: Katwijkse predikant: ’Ze kotsen op Jezus en de Bijbel’

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.