’Kronkels in hoofd’ dreven filmende huisarts uit Leiden tot ’idiote acties’

’Kronkels in hoofd’ dreven filmende huisarts uit Leiden tot ’idiote acties’
Den Haag

Jonge vrouwelijke patiëntjes die met een kuchje bij hem kwamen, werden onderzocht in de schaamstreek.

Daarbij werden niet zelden de billen betast en volgden er andere onzedelijke handelingen. Dat alles werd ook nog eens gefilmd terwijl er geen toestemming voor was gevraagd.

„Dat had niet zo gemoeten, dat zijn kronkels en het is verwerpelijk”, zei de Leidse huisarts Maarten B. dinsdag bij de rechtbank in Den Haag. „Maar ik verzet me tegen het beeld dat van mij wordt geschetst dat ik constant zit te loeren naar meisjes.”

Op de eerste van twee zittingsdagen komt de 38-jarige huisarts veel aan het woord. Hij geeft een aantal dingen toe.

Zoals het heimelijk filmen van patiëntjes in zijn behandelkamer terwijl hij daarvoor geen toestemming heeft gevraagd en het maken van foto’s van zijn eigen dochter en haar vriendinnetjes.

Maar verder krijgt de rechtbank geen inkijkje in zijn hoofd, noch wordt duidelijk wat hij met de beelden heeft gedaan. Zijn ze bijvoorbeeld terechtgekomen op een pedofielennetwerk? De arts kan het zich niet meer herinneren.

Pijnlijk

Het moet pijnlijk en traumatiserend zijn voor de vele ouders die naar de rechtszaak zijn gekomen.

De arts weet ook niet wat hem bezielde toen hij een e-mail stuurde aan ene Klaas met de vraag of hij toegang kon krijgen tot zijn netwerk als hij een vies slipje van zijn dochtertje zou opsturen.

Hij begrijpt zijn eigen gedrag niet, zegt hij meerdere keren. Er zit een kronkel in zijn hoofd die maakt dat hij stiekem heeft gefilmd terwijl hij lichamelijk onderzoek doet in intieme zones en dan met name bij jonge meisjes. Maar veel verder dan dat gaat hij niet.

De huisarts wordt ervan verdacht dat hij 46 heimelijke filmpjes heeft gemaakt, in achttien gevallen gaat het om kinderporno en op zeven filmpjes zijn ontuchtige handelingen te zien. Er zijn tientallen slachtoffers.

De filmpjes zijn gemaakt in een behandelkamer in Amstelveen waar een camera hing toen hij werd opgeleid, maar ook in Schiedam. Hij zegt zelf dat het ook Rotterdam en Den Haag was.

Dan heeft hij ook nog een lading foto’s gemaakt. Die staan in de Cloud, maar de arts weigert zijn wachtwoord te geven want dan worden er misschien allemaal verkeerde conclusies getrokken. Het is Justitie niet gelukt om de code te kraken.

Badkamer

De huisarts heeft zichzelf ook gefilmd als hij zichzelf bevredigt in zijn behandelkamer. „Ja, dat was ook zo’n idiote actie”, zegt hij.

De zaak kwam aan het rollen toen de ouders van een vriendinnetje van zijn dochter in oktober 2017 naar de politie stapten.

Het zesjarige meisje vertelde haar ouders dat B. haar had meegenomen naar de badkamer met de deur dicht waar ze haar met stroop besmeurde kleding moest uittrekken.

Ze lag naakt op de grond en voelde zijn hand bij haar billen. „Het was allemaal niet seksueel.” Maar het kon niet door de beugel, vond hij zelf ook.

De slachtoffers vragen duizenden euro’s schadevergoeding. Een studente tandheelkunde die op haar 14e werd gefilmd, is getraumatiseerd. Ze heeft paniekaanvallen en studievertraging. Ze vreest dat er naaktbeelden van haar circuleren.

De huisarts weigert psychiatrisch onderzoek. Hij zegt dat zijn vrouw hem kleineerde en daardoor ging hij over grenzen.

Woensdag volgt de strafeis.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.