Kunstveiling om pand galerie Zône te kopen

Kast van Frida van der Poel.
Vaas van Marco Caspers.
1/2
Leiden

Galerie Zône in Leiden houdt zaterdag een kunstveiling. De opbrengst wordt gebruikt voor de aanschaf van het pand aan de Nieuwstraat.

De galerie huurt het gebouw al 28 jaar van woningcorporatie Portaal, maar die wil af van haar zakelijk onroerend goed. Zône krijgt het eerste recht van koop. De elf kunstenaars die de galerie exploiteren, willen dat ook graag. De Triodosbank wil een hypotheek verstrekken. Alleen vraagt de bank wel om een substantiële bijdrage aan eigen geld: 80.000 euro.

Als het de kunstenaars lukt om dat bedrag op te hoesten, kunnen ze tegen dezelfde maandlasten als nu in hun geliefde pand in de Leidse binnenstad blijven. Daarom zijn de kunstenaars nu bezig met allerlei acties om het geld bijeen te krijgen. Via donaties, schenkingen en uitgestelde leningen hebben ze al 40.000 euro binnen. Via www.voordekunst.nl wordt nu geprobeerd met crowdfunding de andere helft binnen te halen.

,,De teller daarvan staat nu op 15.000 euro’’, zegt meubelmaker Frida van der Poel, een van de bij galerie Zône aangesloten kunstenaars. ,,We hopen dat bedrag met de veiling weer een flinke oppepper te geven.’’

Zône richt zich op het exposeren en verkopen van toegepaste kunst. Al sinds 1991 kan het publiek er terecht voor onder meer meubels, keramiek en sieraden. Op de veiling komen zaterdag dus vooral dat soort objecten onder de hamer.

,,Alle leden hebben werk ingeleverd voor de veiling, maar ook oud-leden en kunstenaars die hier in het verleden geëxposeerd hebben’’, aldus Van der Poel. ,,Al met al kan veilingmeester Carla van der Poel circa zestig objecten aan het publiek verkopen.’’

De kunstenaars hebben zelf aangegeven wat de minimale prijs is; vanaf dat bedrag kan worden geboden. Het goedkoopste item begint bij 15 euro. Een kast die de meubelmaker zelf heeft ingebracht, start bij 3000 euro.

Ze wijst ook op een vaas die Marco Caspers heeft gemaakt met behulp van een 3D-printer. ,,In twee kleuren kunststof: goud en zwart.’’

De kunstveiling begint zaterdag 19 januari om 16.30 uur. Op donderdag, vrijdag en zaterdag zijn er kijkdagen tijdens de openingsuren van de galerie.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.