Opnames in Leiden voor film Bourgeois Absolutie: ’Horror hiervoor beste genre’

Jorrit Bouwmans en Jasper Koopmans: „In een vriendengroep is het al gauw van: kom we gaan een biertje drinken. Maar daarmee los je depressies niet op.”

Jorrit Bouwmans en Jasper Koopmans: „In een vriendengroep is het al gauw van: kom we gaan een biertje drinken. Maar daarmee los je depressies niet op.”© Foto Hielco Kuipers

Gertjan van Geen
Leiden

Een debuutfilm maken die ook nog aandacht vraagt voor een groot maatschappelijk probleem. Jorrit Bouwmans en Jasper Koopmans (beiden 22) leggen de lat hoog in ’Bourgeois Absolutie’. Voor de twintig minuten durende korte film hebben ze Leiden als decor gekozen. „De nekharen moeten recht overeind gaan staan”, zegt het duo.

Beiden studeerden af als filmwetenschapper aan de universiteit van Amsterdam. Ze zitten boordevol theoretische kennis en die moet eruit.

„Met zo veel kennis kun je ook zelf iets doen. We zijn twee jaar bezig geweest om het script te schrijven, de muziek te regelen, de acteurs bij elkaar te krijgen; noem maar op. Er komt gigantisch veel bij kijken. Nu is het zaak om alles strak te krijgen. Begin februari willen we met draaien beginnen.”

Als thema koos het duo depressie, een veel voorkomend probleem onder studenten. „Het staat dicht bij ons. In onze studententijd zagen we veel jongeren om ons heen die kampen met depressie. We kennen ook voorbeelden van suïcides. Of dat komt door druk van de ouders of het universiteitssysteem laten we in het midden. Het probleem is dat je depressieve klachten aan de buitenkant niet ziet. Het is ook moeilijk om erover te praten, zeker voor mannen. In een vriendengroep is het al gauw van: kom we gaan een balletje trappen of een biertje drinken. Maar daarmee los je het niet op.”

Dat Bouwmans en Koopmans het horrorgenre kozen, ligt voor beiden voor de hand. „Er is maar één genre dat emoties, die voortvloeien uit depressies kan overbrengen en dat is horror. Het is de manier om aandacht te krijgen. In sommige Hollywood-producties vallen de doden bij bosjes. De dood is niet iets leuks, maar wordt wel zo verkocht. Depressies zijn ook niet leuk. Door schokeffecten begrijp je dat het best. Door horror heb je geen controle en word je super kwetsbaar. We hebben er een bizar scenario voor bedacht. Voor gewone kijkers volstrekt onlogisch, maar depressies zijn ook niet logisch, wel verwarrend. Ook voor de hoofdpersoon is het volstrekt onbegrijpelijk.”

The Shining

Als filmwetenschappers annex cinefielen hebben ze zich vooral laten inspireren door regisseur David Lynch („Er zitten elementen van Twin Peaks in”) en door klassiekers als The Shining, Rosemary’s Baby en – recenter – Hereditary.

„Vooral vanwege die titel; die blijft hangen. De meeste horrorfilms hebben korte titels, van Hereditary weet je eigenlijk niet eens hoe je het uitspreekt. Zo is het ook met Bourgeois Absolutie. ’Vergeving van de Burgerij?’ Zeg het maar. Het leidt tot miscommunicatie, een belangrijk thema omdat dat bij depressies voorkomt. Met de titel willen we aangeven dat er een onderliggende gedachte is. Als je de film ziet, weet je: dat is het.”

Zonder al te veel van het script weg te geven: het verhaal wordt uit het perspectief van een student verteld. „Hij heeft een vaste dagelijkse routine, maar wordt achtervolgd door een trauma. Daardoor wordt hij geteisterd door een entiteit, de fysieke verschijning van dat trauma. De gedachten die daarbij opdoemen, kan de kijker zelf invullen.”

Bouwmans komt uit Leiden, dat het decor gaat vormen. „Logisch, want het is dé studentenstad van Nederland. En we werden hier warm ontvangen. In Amsterdam moet je geld meebrengen om te kunnen filmen.”

De buitenscènes zullen voornamelijk op de Hooglandse Kerkgracht opgenomen worden, voor de binnenscenes is een pand aan de Beestenmarkt gevonden. De collegezaal is ook Leids. „De repetities zijn in volle gang. We gaan uit van vijf draaidagen. Daarna hebben we nog vier maanden nodig voor de postproductie om het tot een mooi geheel te maken.”

Ze werken extreem low budget. De crowdfundingactie loopt nog steeds, maar het grootste gedeelte van de 6000 euro die ze nodig hebben, is binnen. „Niemand houdt er een euro aan over. We werken met zeven pas afgestudeerde acteurs. De cameraman bood zich vrijwillig aan en werkt belangeloos mee. Die vindt het mooi om iets dergelijks te doen naast zijn vaste baan. Het geeft moed dat zo veel mensen met ons mee willen werken. We zoeken alleen nog figuranten. We hebben er voor beide locaties bij elkaar ongeveer zestig nodig.”

Wie het project wil ondersteunen: cinecrowd.com/bourgeois-absolutie

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.