OM eist 6 jaar cel en tbs tegen Leidse huisarts om ontucht met meerdere minderjarigen

© Tekening: Hans Jensema
1/2
Leiden

Justitie eist tbs met dwangverpleging voor onbepaalde tijd en een celstraf van zes jaar tegen de Leidse huisarts Maarten B. voor het jarenlang heimelijk filmen van zijn blote patiëntjes. Ook mag de huisarts elf jaar niet werken in de gezondheidszorg of het maatschappelijk werk. Volgens justitie is gebleken dat de huisarts geen enkel inzicht in zijn eigen handelen geeft en heeft. B. ontkent dat er sprake bij hem is van een pedofiele stoornis omdat hij niet seksueel opgewonden zou raken. Hij zegt alleen maar dat hij ’een kronkel’ in zijn hoofd heeft en af en toe ’idiote acties’ uithaalt die hij zelf ook niet begrijpt

B. denkt zelf dat hij wel van zijn kronkels af komt als hij af en toe naar een psycholoog gaat. Daar gelooft justitie niets van omdat de arts sinds 2010 heimelijk in de praktijken waar hij werkte, heeft gefilmd. Bewezen is dat het in Amstelveen en Schiedam is gebeurd. Op de zitting verklaarde B. dat hij ook heeft gefilmd in Rotterdam en Den Haag terwijl dat hem niet eens ten laste is gelegd. ,,Het gaat om ingesleten gedrag dat niet zo makkelijk verandert.” Justitie baseert zich daarbij op deskundigen, omdat B. zelf niet heeft meegewerkt aan een onderzoek in het Pieter Baan Centrum of van de reclassering.

B. heeft van zijn eigen dochter van haar tweede tot haar vijfde jaar meer dan duizend foto’s gemaakt die mogelijk zijn verspreid aan een pedofiel genaamd Klaas. Hij noemde zichzelf in de e-mailwisseling Flip. Justitie heeft een harde schijf met sporen van foto’s gevonden. De foto’s zelf bleken gewist. Ook missen er nog twee harde schijven, dus mogelijk zijn er nog veel meer opnames gemaakt en verspreid. Ook drie vriendinnetjes van zijn dochter werden betast en gefilmd terwijl ze bij hem speelden. Hij verwisselde opvallend vaak de kleding van de meisjes. Dat gebeurde als er werd gezwommen in een badje in de tuin of als er pannenkoeken waren gegeten en er was stroop op de kleding van een kind gekomen.

,,De maatschappij moet worden beschermd tegen deze man”, aldus Justitie.

Lees ook: Justitie komt met strafeis op tweede dag strafproces tegen filmende huisarts [volg live]

Lees hier het liveverslag van de rechtszaak van dinsdag

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.