Aanwijsplek WK voor Kjeld Nuis

ZOETERWOUDE

Kjeld Nuis uit Zoeterwoude en Ireen Wüst mogen deelnemen aan respectievelijk de WK allround en de WK sprint.

De selectiecommissie langebaan (SCL) van schaatsbond KNSB heeft beiden een aanwijsplaats gegeven.

Het duo slaagde er het afgelopen weekeinde niet in zich op de Europese titelstrijd rechtstreeks te kwalificeren.

Als nummer vier eindigde Wüst net buiten het podium op de EK allround in Collalbo. Nuis werd in dezelfde Italiaanse plaats gediskwalificeerd op de EK sprint.

De SCL hield rekening met het feit dat Wüst, aangeslagen door het overlijden van haar vriendin en voormalig wereldkampioene Paulien van Deutekom, niet optimaal kon presteren.

De situatie van Nuis werd 'als zeer uitzonderlijk' beschouwd. Bovendien wordt hij op het WK gezien als een serieuze kandidaat voor goud.

Naast Wüst gaat Europees kampioene Antoinette de Jong naar de WK allround, die begin maart in Calgary worden verreden. De derde plek is voor de winnares van de NK allround, eind januari in Heerenveen.

Kai Verbij uit Hoogmade gaat, als Europees kampioen, ook naar de WK sprint. Het derde en laatste ticket gaat naar de winnaar van de NK sprint, die eveneens eind januari in Heerenveen plaatsvinden. De WK sprint zijn op 23 en 24 februari in Heerenveen.

Bondscoach Jan Coopmans maakte bekend dat Wüst en De Jong ook zijn opgenomen in de selectie van de ploegachtervolging voor de WK afstanden in Inzell (7 t/m 10 februari). Melissa Wijfje, Lotte van Beek en Joy Beune (reserve) zijn eveneens aangewezen. Bij de mannen viel de keus op Sven Kramer, Patrick Roest, Douwe de Vries, Marcel Bosker en Chris Huizinga (reserve).

Meer nieuws uit Sport Regionaal

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.