39 Leidse huizen nog zonder riool

Loman Leefmans
Leiden

In Leiden zijn nog 39 huizen en woonschepen die niet zijn aangesloten op het riool. Het spoelwater van (af)wasmachine, gootsteen en badkamer wordt geloosd op oppervlaktewater in de buurt, evenals de inhoud van het toilet.

Een ongedefinieerd deel van de 39 heeft een eigen opvang in werking. Dat merkte eind vorige week milieuwethouder Martine Leewis (GroenLinks) op, toen ze het aantal bekendmaakte. Nu is 39 een zeer klein percentage op het geheel van de tienduizenden woningen in Leiden, toch vinden enkele raadsleden het aantal fors.

Een deel ervan wordt binnenkort op een nieuw riool aangesloten. Het betreft de zestien woonschepen aan de Haarlemmerweg waar nieuwe ondergrondse buizen worden aangelegd als onderdeel van een opknapbeurt voor het hele gebied nabij het woonwagencentrum.

Enkele raadsleden vragen zich af waarom ook niet de rest van de 39 snel wordt aangesloten. Dat gebeurt niet, volgens Leewis, omdat die deels nabij de Rijnlandroute liggen. Pas als die helemaal is aangelegd, zijn ze aan de beurt.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.