Leidse boa’s ’bewapend’ met camera’s

© ANP

Loman Leefmans
Leiden

De buitengewone opsporingsambtenaren in Leiden, kortweg boa’s, worden binnenkort uitgerust met een zogeheten bodycam. Dat is een camera die doorgaans op de borst of op de schouder wordt vastgezet en registreert wat de drager zelf ziet.

Boa’s houden zich doorgaans bezig met kleine overtredingen zoals het ontbreken van fietsverlichting, foutparkeren, afval dumpen en het bekeuren vanwege hondenpoep. De ’cam’ heeft als grote voordeel dat het haarscherpe beelden oplevert in de rechtszaal, mocht iemand zich in aanwezigheid van een boa misdragen of zich onheus tégen de opsporingsambtenaar opstellen. Ervaring leert dat de aanwezigheid van de camera’s ervoor zorgen dat overtreders zich inhouden. Boa’s die vaak solo opereren, zoals wijkboa’s, worden nog dit kwartaal met een bodycam uitgerust, zo is de bedoeling.

De VVD wil veel verder gaan dan alleen de preventieve werking van lichaamscamera’s. Het liberale raadslid Tom Leest pleit voor 360-graden-camera’s óp politieauto’s. En als dat niet lokaal kan worden geregeld, dan hoopt hij dat burgemeester Henri Lenferink zich bij landelijke overheden sterk maakt voor een proef in Leiden.

En Leest gaat nóg verder. Hij vindt dat Leidse bureau-ambtenaren die dat willen, tijdelijk als boa ingezet kunnen worden. Een soort vrijwillige brandweer, maar dan toegespitst op het werk van opsporingsambtenaren. Na het volgen van een korte opleiding kunnen beleidsambtenaren vervolgens hun collega’s op straat helpen, bijvoorbeeld bij evenementen als er veel vraag is naar lokale handhavers.

Een voorstel van Leest op dat laatste punt komt later deze maand in de gemeenteraad aan de orde.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.