Gentherapie stimuleert groei zenuwen

Zenuwstelsel van rat.

Zenuwstelsel van rat.© Publiciteitsafbeelding

Wilfred Simons
Leiden

Een nieuwe gentherapie, die is ontwikkeld door onderzoekers van het Nederlands Herseninstituut en het LUMC, kan ervoor zorgen dat gebroken zenuwen over een afstand van centimeters weer aan elkaar vastgroeien. De therapie werkte tijdens experimenten met ratten, maar hij is nog ongeschikt voor toepassing in de kliniek.

De therapie is bedoeld voor mensen, die na een verkeersongeluk een arm niet goed meer kunnen gebruiken. Tijdens zo’n ongeluk scheuren zenuwen los uit het ruggenmerg. Chirurgen proberen de armzenuwen weer aan het werk te krijgen, door ze in het merg te implanteren, maar de resultaten zijn teleurstellend. Vanuit het merg kunnen zenuwcellen de spieren niet bereiken. Ze lopen vast in de zenuw en ’gaan in grote aantallen verloren’.

Drie Leidse onderzoekers hebben nu een gentherapie gevonden die het herstel van de zenuwvezels in de richting van de spier stimuleert. Met het antibioticum doxycycline kunnen ze de genen die de groei stimuleren, ook weer uitschakelen. Zo gaan ze wildgroei tegen. Deze ’schakelaar’ blijkt het in de praktijk te doen, maar slaat nog teveel genen over voor toepassing in mensen.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.