Leids restaurant wordt kunstkijkdoos

Marissa Karlas (links) en Gijsje Heemskerk geven de kunst een plekje achter de grote ramen.© Foto Taco van der Eb

Theo de With
Leiden

Een voormalig restaurant op het Leidse Stationsplein is in een kunstkijkdoos veranderd. Er zijn hier het komend half jaar exposities in de etalage. Kunstdocente Marissa Karlas nam het initiatief hiervoor.

Ze is druk bezig met de laatste voorbereidingen voor de opening van de eerste expositie vanavond. De ramen zijn gezeemd, de vloer is geveegd. Kunstenaars lopen in en uit om hun werk te brengen en op een zo aantrekkelijk mogelijke manier te presenteren.

Marissa Karlas won met haar idee voor kunst in Leidse vensterbanken vorig jaar een bedrag van 1000 euro bij Awesome Leiden. Het heeft even geduurd voordat ze haar plan daadwerkelijk kon uitvoeren. ,,Ik had eerst een andere plek op het Stationsplein in gedachten’’, zegt ze. ,,Die bleek al vergeven aan het Rijksmuseum van Oudheden.’’ Uiteindelijk bleek de etalage beschikbaar van het pand waar voorheen restaurant De Kleine Wereld was gevestigd.

,,Ik wilde eerst kunstenaars vragen werk in te zenden om daar vervolgens een selectie uit te maken’’, aldus Karlas. Dat bleek toch wel heel veel werk. Zo ontstond het idee om telkens een andere curator uit te nodigen, die een tijdelijke expositie samenstelt.

De keuze voor de eerste tentoonstelling viel op Gijsje Heemskerk. De Leidse kunstenares zei meteen ja. ,,Ik heb ervaring met het organiseren van exposities en vind het een eer als iemand mij vraagt’’, zegt ze. ,,Dit is gewoon een hartstikke leuke plek, zo dicht bij het station. Er komen ontzettend veel mensen voorbij.’’

Gijsje Heemskerk vroeg een aantal bevriende kunstenaars om werk bij het thema ’Zondag’. ,,De zondag roept heel veel verschillende associaties op. Voor de één is het echt een rustdag, de ander eet ’s zondags altijd Chinees. De zondag is maar net hoe je het ziet het begin of het einde van de week. Deze dag bepaalt heel erg ons ritme, terwijl de weekindeling maar door mensen bedacht is. Een eend kent immers geen zondag.’’

Kim David Bots, Robbert Pauwels, Iede Reckman, Suzie van Staaveren en Bernice Nauta zijn de kunstenaars die zij heeft gevraagd voor de openingsexpositie. Achter de ramen heeft Iede Reckman houten frames geplaatst. Ze doen denken aan kamerschermen, die soms in Chinese en Japanse restaurants staan. In dit geval gebruiken kunstenaars ze om hun werk tegen aan te zetten of aan op te hangen.

Het duo Suzie en Bernice laat trofeeën van keramiek zien. ,,Er zijn op zondag veel sportwedstrijden en daar horen trofeeën bij.’’

Robbert Pauwels heeft tekeningen opgehangen en Kim David Bots exposeert kleitabletten met overhemden. ,,Zeven stuks’’, zegt hij. ,,Voor elke dag één.’’ De witte overhemden staan uitgestald op felgekleurde blikjes vis.

Zelf toont Heemskerk maskers van papier-maché. ,,Omdat ik vaak op zondag met de hond ga wandelen op het strand, wilde ik een hond maken. Maar dat lukte niet. Het zijn uiteindelijk twaalf witte mannen van middelbare leeftijd geworden. Leuk toch? Zulke mannen zijn zelden iemands muze.’’

Expositie: ’Zondag’, 25 januari t/m 8 maart, Stationsplein 208, Leiden.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.