Woontoren Vijf Meilaan wordt een ’verticaal bos’

© Archief

Loman Leefmans
Leiden

De nieuwe hoge flat op de hoek van Vijf Meilaan en Chruchilllaan in Leiden moet een ’verticaal bos’ worden. Dat eist de voltallige gemeenteraad van de toekomstige ontwikkelaar.

Met een verticaal bos wordt bedoeld dat de gevels, de balkons en het dak vol komen te staan en te hangen met groene (hang)planten.

De gemeenteraad heeft meer voorwaarden aan de bouw. Zo moet er een parkeergarage onder de flat komen, wordt dertig procent van de appartementen ’sociale huur’ en nog eens twintig procent van de woningen voor starters gereserveerd. De flat mag niet hoger worden dan zestig meter.

De flat komt op de plek waar nu nog een schoolgebouw van mbo-Rijnland staat. De onderwijsinstelling wil het perceel verkopen en er, met uitdrukkelijke toestemming van de gemeente, woningen op laten bouwen.

Dat gaat ook gebeuren, zo werd besloten. Maar de gemeenteraad heeft wel een heel pakket eisen alvast klaargezet voor de ontwikkelaar die nog moet worden gevonden.

Bouwwethouder Fleur Spijker (D66) vroeg zich af of het wel handig was om de plannenmakers op te zadelen met allerlei voorwaarden. ,,Ik wil dit ook allemaal, maar is het wel haalbaar?’’

Het weerhield de 39 volksvertegenwoordigers niet om allemaal in te stemmen met de uiteenlopende voorwaarden. Eensgezind waren ze ook over het feit dat het betrekken van buurtbewoners bij het project tot nu toe niet gladjes is verlopen.

Dat moet beter, al realiseren alle raadsfracties zich dat de discussie over de hoogte van het project nooit overeenstemming zal komen.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.