Premium

Final Four voor Grasshoppers: jonge Katwijksen blijken heel uitgekookt [video]

Final Four voor Grasshoppers: jonge Katwijksen blijken heel uitgekookt [video]
Mia Hordijk van Grasshoppers gaat naar de basket tegen Fieke Ligthart.
© Foto ORANGE PICTURES/KEES KUIJT
Landsmeer

Het team vol met jonge volbloedjes speelde op het cruciale moment alsof het een gepokte en gemazelde ploeg was.

(Je kunt hier de wedstrijd helemaal terugkijken)

Dat leverde landskampioen Solar-systemen Grasshoppers opnieuw een prijs op: de Final Four, het ’winterkampioenschap’ van de dameseredvisie, ooit in het leven geroepen als toernooi om te bepalen wie er een plaats in de Europa Cup kon verdienen.

De Katwijkse club versloeg het Landsmeerse Loon Lions op diens speelvloer, en dat was opmerkelijk in de zin dat juist de ’Noord-Amsterdammers’ het team vormen dat kwaliteit koppelt aan een flinke dosis basketbalervaring.

Speelsters als Tanya Bröring, Fieke Ligthart en Nadine Boussaert maakten al hun impact op het hoogste vrouwenniveau toen een flink deel van dit Grasshoppers nog op de basisschool zat.

Bovendien kan Lions beschikken over de diensten van Katie Bussey, wier partner Berend Weijs bij Apollo Amsterdam speelt. De Amerikaanse teisterde Grasshoppers drie kwarten lang (waarna ze al op 30 punten stond) en kwam uiteindelijk tot 35 punten.

Bussey was in het vierde kwart wel op, en dat gold voor heel Lions. Juist in die periode toonde Grasshoppers dat het over meer beschikt dan talent alleen. Het team van coach Rick Driessen is dan wel jong, maar heeft in de afgelopen jaren veel ervaring opgedaan als het om de knikkers gaat.

De Katwijksen speelden al drie finales om de landstitel op rij, waarvan de derde ook de zo verlangde hoofdprijs opleverde vorig seizoen. ,,We hebben al veel meegemaakt’’, zei Driessen.

,,Intussen hebben we ook routine. Je kunt niet anders zeggen dan dat we daarin best ver zijn. Toch ervaren we soms mentale druk waar je simpelweg ouder voor moet worden om hem niet meer te voelen.’’

Grasshoppers begon de eindstrijd goed, maar zag vervolgens toe hoe Landsmeer tweeënhalf kwart de dienst uitmaakte, vooral door de ongrijpbare Bussey. De guard schoot werkelijk uit alle rangen en standen raak, maar niet veel van haar ploeggenoten volgden.

Toch zag het er na het derde kwart (51-42) naar uit dat Lions er met de bokaal vandoor zou gaan. De thuisclub viel echter vrijwel stil en Grasshoppers verkleinde met acht punten op rij meteen de marge.

Bussey stribbelde even tegen, maar toen bracht Mia Hordijk haar team langszij. Fleur Kuijt zette haar team aan de leiding en na de laatste oprisping van Bussey kwam Hordijk door met een treffer in de zoemer van de schotklok.

Daarna maakte Grasshoppers het van de vrijeworplijn af terwijl het Lions geen scores meer toestond. Het zag eruit alsof een stel uitgenaste speelsters de jonkies een lesje leerde hoe je een wedstrijd naar je toetrekt.

,,Er zaten geen mooie scores bij’’, zei Driessen. ,,Maar we pakten het als team heel goed op. Ingrid van der Plas was weer goud waard, maar er kwamen meer speelsters bij in de eindfase. De waarde van deze prijs is dat je over langere tijd iets gepresteerd moet hebben om hem te kunnen pakken, dus ook dit voelt goed.’’

Lions-Grasshoppers 57-63

(12-11, 21-16, 18-15, 6-21)

Scores Grasshoppers: Van der Plas 14 (14 rebounds), F. Kuijt 11, I. Kuijt 9, Hordijk 8, Vos 7, Van Schie 6, Lutje Schipholt 5, S. Kuijt 2, Driessen 1.

Meer nieuws uit Sport Regionaal

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.