Rijksmuseum van Oudheden schiet collega's Caïro te hulp

Graf Toetanchamon.

Graf Toetanchamon.© Archief

LEIDEN

Het Egyptisch Museum in de binnenstad van Caïro gaat voor zijn vernieuwingsplannen samenwerken met het Rijksmuseum van Oudheden (RMO) in Leiden en andere Europese musea met Egyptische collecties.

De Egyptenaren willen hun gebouw, aanbod, beheer en onderzoek een moderne impuls geven.

Er komt ook meer ruimte in het ouderwets volgepropte museum bij het Tahrirplein, doordat een deel van de collectie verhuist naar het nieuwe Grand Egyptian Museum (GEM) bij de piramiden van Gizeh.

Het Egyptisch Museum in Caïro herbergt de belangrijkste collectie Egyptische oudheden ter wereld, waaronder de vondsten uit het graf Toetanchamon en de mummie van Ramses II. Het museum uit de late negentiende eeuw is echter in diverse opzichten flink verouderd.

De hulp uit Europa wordt geboden onder aanvoering van het Turijnse Museo Egizio. Ook onder meer het Louvre in Parijs, het British Museum in Londen en het Ägyptisches Museum in Berlijn gaan de Egyptenaren bijstaan. De Europese Unie steekt er 3,1 miljoen euro in.

Directeur Wim Weijland van het RMO is ,,heel erg trots" dat zijn museum aan de zijde van zulke grote musea met zulke beroemde Egypte-collecties meewerkt aan de vernieuwingen in het walhalla van de egyptologie. Het is mede te danken aan de inspanningen van RMO-deskundige Lara Weiss, zegt hij.

Zijn museum gaat samen met de Egyptenaren een modern publicatie- en onderzoeksbeleid ontwikkelen èn een voorstel maken voor een nieuwe inrichting van de zalen over de perioden van voor de farao's.

De Leidenaren nemen op deze twee fronten het voortouw, maar werken ook aan andere moderniseringen mee. ,,Die gaan van research tot aan de inrichting van de museumwinkel.''

Volgens hem zal het oude gebouw in de binnenstad van groot belang blijven, ook als het GEM straks volop in bedrijf is. Er blijft niet alleen meer dan genoeg te zien, het is op zich ook een ,,monument voor de egyptologie", omdat het het eerste museum voor de Egyptische oudheden was en oprichter Auguste Mariette erbij begraven ligt.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.