Premium

Mbo-scholen in de regio geloven niet zo in keuzestress

Mbo-scholen in de regio geloven niet zo in keuzestress
Leiden

Leerlingen die zich, om niet buiten de boot te vallen bij de oprukkende studiestops in het mbo, inschrijven zonder zich in een opleiding te hebben verdiept. Mbo-scholen in de regio herkennen zich niet in het beeld dat de Keuzegids deze week schetste.

Bij het Wellant college in Rijnsburg zou haastige spoed ook overbodig zijn: plantenteelt en de hoveniersopleiding ’zitten nooit te vol’. „En zitten we bij groothandel en logistiek op het randje, doen we er een klas bij”, heet het.

Bij mbo Rijnland lijkt het anders te zitten. Zo vermeldt de site bij sommige opleidingen wat het maximum aantal studenten is dat de school ’aan kan betreft lokalen en gebouwen’. Maar volgens een woordvoerster komt het ’bijna niet voor dat aspirant leerlingen teleurgesteld moeten worden’: „Omdat we een hele grote school zijn, kunnen we schuiven met ruimtes. En als we het hebben over het maximaal aantal studenten per opleiding, zegt dat niet dat dat het maximum van het maximum is. Vaak kan iets dan wel in een andere vestiging. Een echte studentenstop hebben we alleen bij een opleiding als sport en bewegen. Daar moeten we namelijk gericht materiaal voor inkopen. Ook moet er ruimte voor de lessen zijn.”

Doorvragen

Verder zou het enorm schelen dat de school via voorlichting en intake ’zo veel mogelijk probeert voor te sorteren op de juiste keuze’. „Schrijft iemand zich in, dan volgt eerst een intakegesprek met iemand die gespecialiseerd is in dergelijke gesprekken. In dat gesprek wordt doorgevraagd naar de motivatie van de student en naar zijn of haar capaciteiten. Zo bekijken we of de student gaat doen wat hem of haar leuk lijkt en past. Ontdekken we dat de student niet op de juiste weg zit, dan wordt extra doorgevraagd om te kijken wat wel past. We merken dat de meeste studenten wel een beeld hebben van een beroep, maar niet van de studie.

Neem de opleiding tot tandartsassistent. Hoe mensgericht het beroep ook is, de opleiding is zeer technisch en scheikundig. En dus wijst de intaker ze erop dat niet alleen een beroep bij je moet passen; de opleiding moet dat ook. Ook hebben we voor allerlei opleidingen video’s en vlogs gemaakt voor de aankomende studenten. In die vlogs laten we onder meer zien wat een praktijkles inhoudt, hoe een theorieles verloopt. Tevens hebben we proefstuderen ingevoerd. Toekomstige studenten lopen dan een middag mee met het onderwijs waarvoor ze zich willen opgeven. Bij ons ligt de nadruk dus niet zozeer op het aantal studenten maar op een goede begeleiding vóóraf.”

In principe moet een school een leerling toelaten die zich voor 1 april heeft ingeschreven. Uitzonderingen zijn opleidingen met een studentenstop, oftewel een numerus fixus en/of opleidingen die bepaalde eisen stellen. Bij mbo Rijnland valt de opleiding sport en bewegen in beide categorieën. Zo moeten ze voldoende scoren bij conditie-, behendigheids- en sport- en speltesten.

De Keuzegids snapt zo’n selectie, maar heeft er moeite mee dat het bij een numerus fixus vaak ’wie het eerst komt die het eerst maalt’ is. „Doordat sommige jongeren overhaast hun studiekeuze maken, kan het de toegankelijkheid in gevaar brengen voor bedachtzame jongeren of voor jongeren van wie de ouders niet op spoed aandringen.”

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.