Een week lang extra aandacht voor poëzie

Lars van der Werf tikt bij boekhandel Kooyker versjes op een ouderwetse typemachine.© publiciteitsfoto

Theo de With
Leiden

De jaarlijkse Poëzieweek begint vandaag en duurt tot en met woensdag 6 februari. Wie bij de boekhandel minimaal 12,50 euro aan poëzie besteedt, krijgt als cadeau een boek van Tom Lanoye. Maar er zijn ook allerlei aanvullende activiteiten in boekhandels en bibliotheken.

De openbare bibliotheek aan de Nieuwstraat in Leiden is zaterdag 2 februari het domein van dichters. Leo van Zanen heeft een aantal van zijn Leidse collega’s gestrikt voor een optreden. Hij heeft een indrukwekkende line-up op de been gekregen: Martin Aart de Jong, Pink Meltzer, Egon Snelders, Mieke van den Berg, Paul Groenendaal, Jaap Montagne, Christiaan van Tol, Han Ruijgrok, Joke Schrijvers en Frans Terken. Ze zijn twee keer te zien en te horen in de bibliotheek: om 13.30 en 15.00 uur.

Typemachine

Plezierdichter Lars van der Werf is zondag 3 februari te gast bij boekhandel Kooyker in Leiden. Tussen 14.00 en 16.00 uur zit hij klaar achter zijn typemachine. Voor bezoekers van de boekhandel tikt hij desgewenst een versje op maat.

Zijn gedichten zijn vaak heel kort en op het eerste oog ontzettend eenvoudig. Toch lukt het Van der Werf wonderwel om gevoelens als liefde, verlangen en geluk onder woorden te brengen.

In de openbare bibliotheek van Alphen aan den Rijn is er op vrijdag 1 februari een workshop poëzie schrijven. Tussen 19.00 en 21.00 uur kunnen dichters in spe gratis aanschuiven bij Albert Dorrestein uit Koudekerk. Hij helpt om één of meerdere gedichten te schrijven over het thema ’vrijheid’.

Funeraire poëzie

Het duo Dietz & Duits bezoekt zaterdag 9 februari de Rijnlandse Boekhandel in Oegstgeest. Het duo bestaat uit de dichters Hans van der Veen en Leo van Zanen. Zij lezen voor uit eigen werk, maar ook Slauerhoff, Paaltjens, Rawie, Wilmink en de vorig jaar overleden Menno Wigman komen aan bod. Hun optreden begint om 14.30 uur en de toegang is gratis.

Dezelfde Hans van der Veen is al eerder en wel op zondag 3 februari te horen op begraafplaats Groenesteeg in Leiden. Hij draagt om 14.30 uur funeraire gedichten voor in de aula van de voormalige begraafplaats. Omdat hij in het verleden docent Duits is geweest, leest hij de gedichten over de dood voor in zowel het Nederland als het Duits. Hij heeft al diverse Nederlandse dichters in het Duits vertaald en werkt nu aan een bundel met achttien vertaalde gedichten van Willem Wilmink.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.