Huurders kiezen tijdstip onderhoud zelf

Flat bij station Alphen.© foto ld

Erna Straatsma
Alphen aan den Rijn

Huurders van de Alphense woningcorporatie Woonforte bepalen voortaan zelf wanneer hun keuken, badkamer of toilet aan vervanging toe is.

Woonforte gaat op 4 februari over op een systeem van ’klantgestuurd woningonderhoud’. Als een huurder zich meldt en een keuken, badkamer of toilet is afgeschreven, betaalt de verhuurder de renovatie. Zijn de materialen officieel nog niet aan vervanging toe dan kan de huurder ook voor vernieuwing kiezen, maar dan op eigen kosten. De afschrijvingstermijn voor een keuken is vijftien jaar, voor een badkamer 35 jaar en voor een toilet 25 jaar.

Keuze

Huurders krijgen ook meer mogelijkheden bij de keuze van nieuwe materialen. Verder staat het hen vrij al dan niet te kiezen voor duurdere opties, zoals extra keukenkastjes of een vrijhangend toilet.

Het klantgestuurd onderhoud geldt voor alle complexen van Woonforte, met uitzondering van de huizen in het Rode Dorp (die gesloopt worden, waarna nieuwbouw volgt) en de woningen die al voor 2019 en 2020 op de rol staan om planmatig te worden vernieuwd.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.