Leiden krijgt vraagwinkels, voor antwoorden op alle mogelijke vragen

Wilfred Simons
Leiden

Leiden krijgt ’vraagwinkels’, waar de inwoners terechtkunnen met alle mogelijke vragen. Het initiatief hiervoor is genomen door drie faculteiten van de Hogeschool Leiden, en ook de universiteit Leiden, de gemeente en bedrijfsverzamelgebouw PLNT doen mee. Het Nationaal Regieorgaan Praktijkgericht Onderzoek SIA subsidieert de vraagwinkel met 50.000 euro.

De Leidse kennismakelaar Lara Ummels, die bij het project is betrokken, verwacht dat in de zomer de eerste vraagwinkel open kan zijn. Een plek is nog niet gevonden, maar Ummels denkt aan een leegstaand pandje in een winkelstraat of in PLNT aan de Langegracht.

Leidenaars moeten de winkels ’makkelijk kunnen binnenlopen’ met een vraag. Het is de bedoeling dat studenten ze gaan helpen bij het vinden van de antwoorden. Als voorbeeld van de Leidenaars die in de winkels terechtkunnen, noemt Ummels beginnende ondernemers of Leidenaars die moeite hebben met het invullen van belastingformulieren. ,,Er zullen allerlei mensen komen, want de Leidse samenleving is veelkleurig.’’

De gedachte is dat in het entreegedeelte van de winkels een balie komt, waar eenvoudige vragen direct worden beantwoord. Ingewikkelde vragen worden doorverwezen naar een ’studio’ aan de achterzijde waar teams van studenten, docenten, onderzoekers en gemeenteambtenaren nadenken over antwoorden en oplossingen. Echt moeilijke vragen, waarvoor onderzoek nodig is, worden doorverwezen naar hoogleraren en lectoren. Zij kunnen de kwesties ook als ’casus’ inzetten in het hoger onderwijs.

Met de winkels willen de kennisinstellingen naar eigen zeggen ’een versnelling tot stand brengen in het oplossen van maatschappelijke opgaven’.

Een vergelijkbaar initiatief voor juridisch advies, de Rechtswinkel, heeft Leiden al sinds 1972. Het is niet de bedoeling dat de vraagwinkel hetzelfde gaat doen. Leidenaars met juridische problemen worden doorgestuurd.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.