Streep door Leidse stadspas

Leiden

Het herinvoeren van de Leidse stadspas gaat niet door. Een ruime meerderheid van de gemeenteraad ziet vooral nadelen aan de kortingskaart voor minima. ,,Het is toch een vorm van inkomensondersteuning’’, aldus Marc Newsome, van de PvdA. ,,En er blijft toch altijd een stigma aan kleven’’, weet D66’er Lodi van Brussel.

De stadspas moest onderdeel gaan uitmaken van het Leidse armoedebeleid dat binnenkort helemaal wordt omgegooid, als het aan PvdA-wethouder Marleen Damen ligt. Zo verdwijnt de vrij algemene declaratieregeling voor gezinnen die rond de armoedegrens leven. Daarvoor in de plaats komt een meer specifieke en persoonsgerichte manier voor het aanvragen van bijvoorbeeld zwemlessen of een telefoonabonnement. Het beoordelen van die aanvragen gebeurt voortaan door sociale wijkteams en jeugd- en gezinsteams.

Door dit maatwerk, zoals de gemeente het noemt, verwacht het stadsbestuur dat het aantal toegekende aanvragen voor een financieel steuntje zal dalen van circa 7.000 nu, naar nog maar enkele honderden. Dat levert volgens voorlopige ramingen anderhalf miljoen op.

Er is veel kritiek op de nieuwe methode om minima te helpen. Volgens de SP worden veel minder arme stadsgenoten bereikt. En voor Partij Sleutelstad - voorman Maarten Kersten beweert dat ambtenaren erdoor in gewetensnood zijn gekomen - mag het complete plan terug naar de tekentafel. Dat gebeurt niet omdat wethouder Damen op steun kan rekenen van collegepartijen GroenLinks, D66 en PvdA.

Om de situatie voor Leidenaars met een kleine beurs toch nog wat te verlichten, kondigde Damen eind vorig jaar een onderzoek aan naar de herinvoering van de stadspas, die in Leiden een kwart eeuw geleden kortstondig bestond. Met een dergelijke pas kregen de houders toentertijd korting op musea, sportlessen en producten in winkels die zich bij het project hadden aangesloten. De kortingskaart werd geen succes. Althans, niet bij de doelgroep.

Veel ander steden hielden wel vast aan een vergelijkbare pas, maar het blijft gelden als een symbool van armoede, waar sommige mensen zich voor schamen. Mede daarom hoeft Damen de mogelijk herinvoering in Leiden niet langer te onderzoeken.

Nadat Van Brussel (D66) donderdagavond tijdens een commissievergadering zich hardop ’doe het niet’ liet ontvallen, bleken ook andere partijen niets te zien in een nieuwe stadspas. ,,Een onderzoek ernaar kost ook al snel een paar duizend euro’’, aldus GroenLinks’er Ashley North. ,,Terwijl we al weten dat-ie elders is mislukt.’’

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.