Recensie: Opera met inbreng van circusartiesten

Scène uit de voorstelling ’De ontmaskering van Peter de Grote’ van Barokopera Amsterdam.© Foto Hans van den Bogaard

Lidy van der Spek
Leiden

Om de gebeurtenissen in het fascinerende Rusland beter te plaatsen, schakelt BarokOpera Amsterdam een Russische vertelster in: Varvara Tishina. Tevens de hoofdrolspeelster (sopraan) in de gecompileerde opera ’De ontmaskering van Peter de Grote’. Met haar heldere achtergrondinformatie legt zij een rode draad langs drie opera’s die samengevoegd zijn tot één concept: Uit het leven gegrepen. Maar dan wel met een geïdealiseerd ’operette’-sausje.

De drie ’opéra comiques’ waaruit geplukt is zijn ’Zar und Zimmermann’ van Lortzing, ’Il Borgomastro di Saardam’ van Donizetti en Grétry’s ’Pierre le Grand’, populaire publiekstrekkers rond 1800.

In kort bestek: tsaar Peter de Grote incognito op scheepswerf in Zaandam, waar hij met nog een Russische Pjotr, gedeserteerd uit het Russische leger, het vak grondig wil leren. Pjotr de deserteur wordt straalverliefd op het nichtje van burgemeester Van Bett, terwijl er in Rusland weer eens een opstand uitbreekt. Nepnieuws alom: welke Pjotr is nu eigenlijk de tsaar, wie is verliefd op Marietta, hebben de Turken Rusland héus verslagen, is Marietta verliefd, of speelt ze een spelletje?

In het laatste deel werkt Pjotr op een scheepswerf in Lijfland, weer incognito, weer met Russische maat, Lefort. Maar nu wordt hijzelf stapelverliefd op volksmeisje Catharina, die hij pas na een halsoverkop reis naar Rusland waar de oorlogssituatie onhoudbaar is, in zijn armen sluit, vertelt dat hij de tsaar is. Nepnieuws, rigoureuze moderniseringsdrift van zijn vaderland, de vraag, wie Pjotr nu eigenlijk is, verlicht vorst of tiran, zijn de drie hoofdmotieven die zijn tijd verbinden met de onze.

Er wordt werkelijk hartveroverend gespeeld door vijf fantastische zangers, twee circusartiesten, begeleid door een klein maar fijn barok-orkestje dat op het puntje van hun stoel musiceert onder de ijzersterke directie van Frédérique Chauvet.

Varvara Tishina zingt stralend licht, met gevoel voor humor en verfijning als Marietta en Catharina, hier en daar spannend virtuoos in Il Borgomastro, met keisnelle hoge nootjes. Pieter Hendriks en Marc Pantus verdienen al jaren hun muzikale sporen, hebben beiden geweldig verhalende stemmen, die meesterlijk in wisselende bezettingen de goede toon aanslaan; brallend, verbaasd, hopeloos, fruitig, beetje bezopen of aangedaan. Ook de twee tenoren Falco van Loon en Jacques de Faber zijn vrolijke kwanten die hun lichtere timbre naar hartelust variëren van hevig verliefd naar ontwapenend aards.

Last but not least acrobaat Stella Garbe Huedo en jongleur Noah Schiltknecht, die ongelofelijk knap hun lichaamstaal met gedisciplineerde souplesse laten spreken, tegenspel gevend aan de zangers, met wat eenvoudige doch veelzeggende attributen die in volle concentratie verplaatst, verbouwd, gemanipuleerd, gestreeld worden.

Met een leuk bijrolletje voor het Leiderdorps Kamerkoor een verrukkelijk avondje uit!

BarokOpera Amsterdam: ’Ontmaskering van Peter de Grote’. Gezien: 1/2, Leidse Schouwburg, Leiden.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.