Oud-directeur Westfries Museum Ruud Spruit overleden

Ruud Spruijt (1942- 2019)© Foto Henk de Weerd

Martin Menger
Medemblik

Ruud Spruit uit Medemblik is overleden. Dit is zaterdagavond door zijn eigen familie bekend gemaakt. De oud-directeur van het Westfries Museum werd 77 jaar.

Ruud Spruit, met Leidse roots, werd in Noord-Holland vooral bekend toen hij tussen 1983 en 2007 als directeur het Westfries Museum in Hoorn regelmatig landelijke bekendheid gaf. Door zijn uitgebreide netwerk slaagde Spruit er in spraakmakende exposities naar Hoorn te halen.

Hij was naast museumdirecteur vooral bekend als kunstliefhebber, een man die regelmatig in tv-series over de geschiedenis op de voorgrond stond. Hij schreef boeken, kinderboeken en maakte documentaires.

De geruchtmakende kunstkraak in 2005 was in veel opzichten een dieptepunt. Dieven haalden in een nacht unieke schilderijen en een zilverschat uit het museum.

Daarna kwam Ruud Spruit eerst onder vuur te liggen, omdat een deel van de Hoornse politiek het hem aanwreef dat de beveiliging kennelijk zo makkelijk kon worden omzeild. Later volgde voor hem het eerherstel.

Hij woonde met zijn vrouw in het vroegere waterschapshuis in Medemblik, waar zij samen ook na zijn pensionering niet alleen met zorg en aandacht het pand en het interieur in ere herstelden en koesterden: zij maakten er ook een plek van waar kunstliefhebbers graag over de vloer kwamen.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.