Maximaal 890 zangers bij Scratch Muziekdagen in Leiden

Een beeld van de Scratch vorig jaar in de Leidse Pieterskerk.
© Foto Gerk Kooy
Leiden

Van donderdag 14 tot en met zondag 17 februari staat de Pieterskerk weer in het teken van de Scratch Muziekdagen. Uit veiligheidsoverwegingen is wel een maximum gesteld aan het aantal deelnemende zangers.

Er worden dit jaar per keer niet meer dan 890 deelnemers toegestaan. Het grootste aantal zangers ooit bedroeg 1100 mensen. De koorklank was daardoor heel massaal. Het nadeel was dat sommige zangers achter pilaren zaten en daardoor de dirigent niet konden zien. Ook zaten tientallen deelnemers in de gangpaden. In geval van nood is dat echter te gevaarlijk. Daarom geldt er met ingang van dit jaar een maximum.

Het is de 31ste keer dat de Scratch Muziekdagen in Leiden worden gehouden. Grotendeels wordt het zelfde programma aangehouden als vorig jaar bij het 30-jarig jubileum. Dat betekent twee keer de Messiah, één keer de Johannes Passion en een programma met hoogtepunten uit musicals.

Op donderdag 14 februari wordt onder leiding van dirigent Bernhard Touwen de Messiah van Händel ingestudeerd. De solisten zijn die dag Heleen Koele (sopraan), Dave ten Kate (countertenor), Adrian Fernandes (tenor) en Martijn Sanders (bas-bariton).

Een dag later, op vrijdag, staat de Messiah nogmaals op het programma, maar dan helemaal toegespitst op jongeren. Danny Nooteboom heeft op de jongerendag als dirigent de touwtjes in handen. De solisten zijn leerlingen van het conservatorium. Hun namen zijn nog niet bekendgemaakt.

Lees ook: Leidse Scratch Muziekdagen: ’Een soort verslaving is het’

Op zaterdag draait alles om musical. Dirigent Martin van der Brugge gaat met de zangers en musici nummers instuderen uit ’Phantom of the opera’ en ’Sister act’. Vannessa Thuyns en Luc Steegers doen mee als solisten.

De slotdag is gereserveerd voor de Johannes Passion van Johann Sebastian Bach. Paul Valk heeft als dirigent de leiding. De solisten zijn Merel van Geest (sopraan), Marie Anne Jacobs (alt), Laurens-Alexander Wyns (tenor), Marijn Zwitserlood (bas), Falco van Loon (evangelist) en Robbert Muuse (Christus).

De essentie van scratchen is dat overdag het werk met zangers en musici wordt ingestudeerd en dat er meteen ’s avonds een uitvoering voor publiek wordt gegeven.

Lees ook: Dertig jaar scratchen in Leiden

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.