Premium

Pop-up restaurant Happietaria: eten voor het goede doel

Pop-up restaurant Happietaria: eten voor het goede doel
Gasten, zoals als Gert-Jan Segers van de ChristenUnie en zijn dochter, moeten geduld hebben voordat het eten wordt opgediend.
© Foto Hielco Kuipers
Leiden

„Wil je een glaasje cava?” Bij de eerste, feestelijke avonden worden de gasten van de restaurant Happietaria hartelijk welkom geheten. De komende vier weken is het pop-up restaurant – een initiatief van een aantal christelijke studentenverenigingen in Leiden - zes avonden per week geopend. De opbrengst gaat naar het goede doel: dit jaar hopen ze een streefbedrag van 30.000 euro te doneren aan de strijd tegen mensenhandel in Zuidoost-Azië.

Op de eerste avond, maandagavond, werden er vooral familieleden, sponsoren en andere genodigden verwelkomd in Het Gebouw in Leiden Noord. De ouders van commissielid Anne zijn ’heel trots’, vertellen ze. „Ze was verantwoordelijk voor het vinden van een locatie. Dit ziet er heel goed uit”, aldus Kees en Marga van den Bergh. Marga: „Ik ga donderdag weer, met onze twee andere kinderen.” Ook Rector Magnificus Carel Stolker kwam eten met zijn dochter, maar dé gast van de avond was toch wel Tweede Kamerlid en fractievoorzitter voor de ChristenUnie Gert-Jan Segers.

Voor Segers waren er twee redenen om de opening te verrichten, vertelt hij. Omdat het in Leiden is, waar hij zijn studietijd heeft doorgebracht en waar zijn dochter nu studeert, maar vooral ook het sympathieke concept van de Happietaria en het doel dat hem raakt: de strijd tegen mensenhandel. Seegers: „Ik huil niet vaak bij films of documentaires op televisie, maar toen ik een documentaire zag over mensenhandel in Cambodja, brak ik.”

Bittergarnituur

Al tijdens de openingsspeeches zijn de tafels keurig gedekt. Bloemetje op elke tafel, waxinelichtje en achtergrondmuziek. Tijdens de borrel gaan er schalen met bittergarnituur en toastjes met geitenkaas rond. Stress kennen ze niet in de keuken. „We hebben vrijdag al proefgedraaid”, zegt een jongen terwijl hij soepel aan zijn collega doorgeeft welke drankjes er uit de koelkast moeten worden gehaald.

Wel is het hard werken en tijd om in te komen is er nauwelijks want op de eerste avond zijn nagenoeg alle tafeltjes bezet. Gasten moeten vanavond dan ook nog wat meer geduld hebben voordat het eten wordt opgediend.

Elke dag kan de Happietaria, verdeeld over twee shifts, in totaal tweehonderd mensen per avond verwelkomen. „Maar dan zit het echt stampvol”, zegt Johanneke Blom (22) uit het HMT: het Happietaria Management Team.

Ook het HMT van de vorige editie, twee jaar geleden, is aanwezig. „Het is een leuk om hier te zijn en herinneringen op te halen”, vertelt voormalig commissielid Marianne Kempe. Ze haalden toen 62.000 euro op. Of dat bedrag nu wordt gehaald, zal over vier weken duidelijk worden. Blom: „Zij hadden hetzelfde streefbedrag als wij, maar haalden onverwacht echt héél veel geld op.”

Aan de aanmoediging van Segers ligt het in ieder geval niet: „Vandaag is het preventieakkoord getekend. Dat gaat ook over gezond en niet té veel eten. Maar vanavond wil ik zeggen: lap dat aan je laars. Ga eten zoveel als je kan en geef zoveel als je kan.”

De Happietaria is tot en met 2 maart geopend. Reserveren kan op www.happietarialeiden.nl

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.