De glasvezelleggers trekken buitengebied Kaag en Braassem in

Zo zal het er ongeveer gaan uitzien bij het leggen van de buizen voor het glasvezelnet, al komen die op de meeste plekken in het Groene Hart niet zo diep te liggen.
Woubrugge

Het is zover: in het buitengebied van Kaag en Braassem wordt vanaf woensdag snel internet aangelegd. „Het heeft redelijk lang geduurd voordat we konden starten. Maar nu het begin er is, willen we daar toch even op proosten”, meldt Lex Wils van GlasDraad Groene Hart.

Het bedrijf wil dit jaar het hele buitengebied van de gemeente aansluiten, net als een oostelijk stukje Teylingen en delen van Nieuwkoop en De Kwakel.

Hoewel ’de grootste hobbels genomen zijn’, weet hij als geen ander hoe ingewikkeld het is om alles te regelen.

„Er zijn niet alleen veel smalle wegen en wateren in het gebied, maar alleen al in het eerste deel bij Leimuiden, Rijnsaterwoude en Woubrugge-oost zijn 177 particulieren bij wie we door hun stukje dijk willen. Hoewel we volgens de Telecomwet het recht hebben om de kabel aan te leggen, stemmen we dat liever met de betrokkenen af. Dat we zaken netjes willen afronden, brengt wel risico’s met zich mee. Met name wat tijd betreft.”

Groot hoeft de ingreep volgens hem niet te zijn. Om plastic buisjes met een doorsnede van 14 millimeter te kunnen leggen waar de glasvezelkabels als bij een rietje doorheen worden ’geblazen’, zou een geultje met een breedte van dertig centimeter en een diepte van veertig centimeter volstaan.

Oftewel: „Één schep van de kleine graafmachine waarmee wordt gewerkt, dus. Vaak ook kunnen we glasvezel bij andere leidingen leggen, wat zeker in bermen handig kan zijn. Daar is vaak maar weinig ruimte.”

Afzettingen

Omdat er regelmatig vlak langs smalle weggetjes moet worden gewerkt, dienen die hier en daar afgezet te worden.

Lang hoeft zo’n afzetting niet te duren: de geul kan immers veel gemakkelijker worden dichtgegooid dan bij grotere leidingen en kabels: „Iedere avond maken we hem dicht. En wanneer één van de aftakkingen in een gebied is voorzien van glasvezelbuis, blazen we de glasvezelkabel er doorheen.”

Tussendoor worden bij die hoofdleidingen ook de ondergrondse lasboxen gemaakt. Dat zijn een soort plastic dozen van waaruit de huisaansluitingen kunnen worden gemaakt voor een woning of twaalf.

Wie zich voor 9 april 2018 heeft aangemeld voor glasvezel, kon voor 1.815 euro een aansluiting ’krijgen’. Ook werd aangegeven dat betaling in maandelijkse termijnen van vijftien euro euro een optie is.

Wie zich nu aanmeldt, kan niet langer per maand betalen. En voor vastrecht moet meer worden neergeteld dan in de begindagen. Wanneer de aannemer nog niet is langs geweest en de werkzaamheden nog eenvoudig kunnen worden ingepast, bedraagt de rekening 2.500 euro.

Is hij al wel ergens langs geweest, dan rekent hij door hoeveel hij kwijt is aan zaken als extra graafwerk en ’na-aansluitkosten’. En de rekening bedraagt dan ’minimaal 2.500 euro’. In alle gevallen komen de kosten van de provider er nog bij die via de gelegde glasvezels het signaal van televisie, internet en/of telefoon gaat leveren. Wie geen jaarabonnement bij zo’n provider neemt, kan ook geen glasvezel krijgen.

Om in een gebied rendabel een glasvezelnet te kunnen aanleggen, is het nodig dat minimaal vijftig procent van de huishoudens of bedrijven daarvoor kiest. In het Groene Hart ging het om 3.300 huisnummers. Daarvan zei 51 procent voor de deadline ’ja’. Het percentage is inmiddels opgelopen tot 54 procent, meldt Wils.

Het werkgebied is in zeven delen opgedeeld. En zodra alle aansluitingen in zo’n gebied klaar zijn, kunnen de gekozen providers hun signalen doorgegeven.

De verwachting is dat het eerste deelgebied - waar wordt beginnen langs de N207 bij Rijnsaterwoude en richting Leimuiden wordt gewerkt - rond de zomer zover is. En als alles meezit, is eind dit jaar het buitengebied van heel Kaag en Braassem aangesloten, net als Teylingen-oost en Nieuwkoop.

800 Mb per seconde

,,Beloven dat iedereen dit jaar al is aangesloten kan ik nog niet’’, benadrukt Wils. ,,Want er zijn nog één of twee zeer cruciale plekken: als we daar niet doorheen kunnen, moeten we iets anders verzinnen.” Ook vorst in de grond kan een spelbreker zijn. „Je hebt dus kans dat we, kort na de start, het werk al weer moeten stilleggen. Maar dat we nu echt gaan beginnen is een feit.”

Wils, die tegenover Bilderdam woont, weet uit ervaring hoe beperkt het internet in dergelijke buitengebieden nu is.

„Als je het binnenhaalt via de koperen telefoondraad, zijn dingen als uitzending gemist en Netflix al lastig. Ook is de kans hier groter dat je ver van de masten voor 4G afzit. Heb je dan meer gebruikers in de buurt, dan haal je niet altijd 20 Mb per seconde, terwijl onze serviceproviders bij het glasvezel nu al pakketten tot 800 Mb aanbieden voor downloaden én voor uploaden. Dat kan interessant worden wanneer we in de toekomst allemaal apart op onze 4k-tv Netflix willen kijken, de beveiligingscamera’s ondertussen in hoge resolutie uitgelezen moeten worden en we ook nog eens de toestand van de gewassen tot in detail willen volgen die in de kas of op het land staan.’’

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.