Opbouw vakantiedagen gaat door bij ziekte

Ziek.
© foto 123rf

Een werknemer, met een contract voor 32 uur, is al meer dan een jaar ziek. Zijn loon is het tweede jaar verlaagd naar 70 procent.

Sinds kort is hij voor 50 procent weer aan het werk gegaan met aangepaste werkzaamheden. Binnenkort gaat deze medewerker twee weken op vakantie. Hoe zit dat met vakantiedagen en uitbetaling van zijn loon?

Edith van Schie, arbeidsrechtjurist van XpertHR legt uit: „Een zieke werknemer bouwt ook tijdens ziekte over de volledige arbeidsduur vakantiedagen op. Dit gaat volgens de normale opbouw, ongeacht het percentage arbeids(on)geschiktheid.

Als een werknemer tijdens zijn ziekte op vakantie gaat, dan wordt deze vakantie (dus) ook voor de volledige arbeidsduur in mindering op het vakantiesaldo gebracht. In dit geval mag dus 64 uur vakantie van het saldo worden afgeboekt. (Deze werknemer werkt normaliter 32 uur. Dat is 0,8 fte. Twee werkweken zijn 80 uur. 80 x 0,8 = 64.)

In de wet staat dat een werknemer tijdens de vakantie recht heeft op het volledige loon. Dat betekent dat alle opgenomen vakantiedagen tegen 100% van het loon moeten worden uitbetaald aan de werknemer. Dat geldt ook als het ziekengeld inmiddels 70% bedraagt en ook als een werknemer voor een deel de werkzaamheden heeft hervat.

De werknemer blijft tijdens de vakantie wel gewoon ziek gemeld, hij mag niet beter worden gemeld als hij dat niet is.”

Meer nieuws uit Achtergrond

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.