Verbij uit Hoogmade wint goud op WK afstanden, brons voor Nuis

Kai Verbij na zijn winst op de 1000 meter.

Kai Verbij na zijn winst op de 1000 meter.© EPA

INZELL

De 1000 meter voor mannen bij de WK afstanden in Inzell heeft een compleet Nederlands schaatspodium opgeleverd. Het goud was voor Kai Verbij uit Hoogmade, die een winnende tijd reed van 1.07,39 (baanrecord).

Het zilver ging naar Thomas Krol, die finishte in 1.07,62.

De onttroonde titelhouder Kjeld Nuis uit Zoeterwoude moest in de laatste rit genoegen nemen met de derde tijd (1.07,81).

Kai Verbij zat zich, in afwachting van zijn race op de 1000 meter bij de WK afstanden in Inzell, te verbijten. De uiteindelijke winnaar van het goud zag Thomas Krol een supertijd (1.07,62) schaatsen.

,,Ik ben nog nooit zo gespannen geweest. Als je naar de 500 meter keek, zag je al dat dit ijs snel is. Je bent bang dat er voor je hard gereden wordt en dan rijdt Thomas zo'n tijd'', vertelde Verbij bij de NOS.

HIj kwam niet veel later tot 1.07,39, een baanrecord en goed voor het eerste individuele goud op een afstand voor Nederland bij dit WK.

,,Ik wist dat ik het kon, maar dan moet je het nog wel doen'', verzuchtte Verbij, die na de finish even moest wachten met zijn vreugde-uitbarsting. ,,Ik heb slechte ogen, kon mijn tijd op het scorebord niet lezen.''

Van links naar rechts: Thomas Krol, Kai Verbij en Kjeld Nuis.

Van links naar rechts: Thomas Krol, Kai Verbij en Kjeld Nuis.© AFP

Kjeld Nuis beende met een strak gezicht en zonder op of om te kijken na zijn teleurstellende bronzen medaille op de 1000 meter door de mixed-zone naar de kleedkamer. Nuis moest bij de WK afstanden in Inzell even tot zichzelf komen. Het viel de olympisch kampioen op de 1000 meter zichtbaar zwaar dat hij zijn wereldtitel had moeten afstaan aan landgenoot Kai Verbij.

,,Ik moest even afkoelen'', bekende Nuis, die bekendstaat om zijn temperamentvolle karakter. ,,Dat is goed geweest, want nu besef ik dat ik het zelf heb verprutst. Ik weet alleen nog niet hoe dat komt. Ik moet mijn race eerst nog even terugkijken. Ik kon het gewoon niet opbrengen om in het ritme te blijven schaatsen dat ik in de eerste 200 meter hanteerde. Mijn eerste volle rondje van 24,8 was gewoon niet goed en dan red je het niet meer.''

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Nuis reed in oktober vorig jaar in Inzell een baanrecord van 1.07,70. Verbij (1.07,39) en ook Thomas Krol (1.07,67) bleven daar zaterdag onder, maar de onttroonde titelhouder niet (1.07,81). ,,Dat slaat werkelijk nergens op. Ik reed dat baanrecord terwijl ik net uit de zomertraining kwam en nog nauwelijks op het ijs had gestaan. En nu blijf ik erboven hangen, dat kan en dat mag gewoon niet'', mokte Nuis, die zondag op de 1500 meter nog revanche op zichzelf kan nemen. Op die afstand is hij eveneens olympisch kampioen en tevens titelverdediger.

Het is de eerste keer sinds de invoering van de WK afstanden in 1996 dat één land de drie medailles op de 1000 meter bij de mannen wint.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

In de wereldbeker gebeurde het echter dit seizoen alleen al twee keer met deze drie Nederlandse schaatsers. In november in het Japanse Tomakomai won Nuis, gevolgd door Verbij en Krol. Vorig weekeinde in Hamar was de volgorde precies hetzelfde als nu in Inzell.

Krol zette als eerste Nederlander in de tiende rit een leidende tijd neer. Daarna ging Verbij eronder in de elfde race en bleef Nuis er in de afsluitende rit boven.

Voor Verbij was het dit seizoen zijn tweede grote individuele titel. Vorige maand won hij in Collalbo de Europese titel op de sprintvierkamp. Op donderdag won hij met Ronald Mulder en Nuis ook al de wereldtitel op de teamsprint.

Meer nieuws uit Sport Regionaal

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.