Premium

ZZ Leiden : aanstekelijke assists van Watson [video]

ZZ Leiden : aanstekelijke assists van Watson [video]
Leiden

De beste pointguard in de Nederlandse basketbalcompetitie speelt bij Zorg en Zekerheid Leiden.

Zijn naam is Maurice Watson Jr. en hoewel hij de kleinste speler van ZZ Leiden is, ziet niemand hem over het hoofd. Net zoals hij zijn ploegmaats ook nooit over het hoofd ziet.

De energieke Watson gaf in de eerste helft tegen Aris Leeuwarden een clinic spelverdelen, en zorgde zo dat zijn team geen naweeën ondervond van de midweekse reis naar Finland.

Sterker nog, de voorliefde van Watson voor de beslissende pass werkte zo aanstekelijk op zijn teamgenoten, dat heel ZZ met z’n passing een lust voor het oog werd.

Nu helpt het natuurlijk ook wanneer de ontvanger van de assist er wat mee kan, en Worthy de Jong, Kenneth Simms en Darius Thompson kozen regelmatig het zwerk om de mooie assists evenzo fraai af te maken.

ZZ Leiden : aanstekelijke assists van Watson [video]
Darius Thompson dunkt een pass van een ploeggenoot door.
© Foto Hielco Kuipers

Watson raakte bij een val in het tweede kwart aangeslagen en keerde na rust niet meer terug in het veld. Daar was ook geen noodzaak voor. Leiden had in de eerste helft de Friezen al op grote achterstand gezet door geconcentreerd te spelen, hard te verdedigen en aanvallend als een hecht collectief te werk te gaan.

Bovendien liet Thompson na rust zien dat ook hij het spel prima kan verdelen en er waren meer spelers die loerden op de ’lekkere’ pass.

Zelfs Twan Polman, de doorgaans weinig gebruikte rookie kreeg in de tweede helft waardevolle minuten, deed mee door een mooie stuitpass te versturen waaruit Worthy de Jong nog maar eens dunkte.

Omdat Leiden ook in het derde kwart uitstekend verdedigde, werd de laatste periode een formaliteit. Het verschil liep op tot 33 punten, waarna iedereen het wel geloofde en Rolf Franke de spelers die woensdag weer veel minuten hadden moeten maken, allemaal naar de kant had gehaald.

Dat gaf een paar spelers van de Friezen de gelegenheid om hun individuele statistieken wat op te halen, maar tegen die tijd was het publiek in de volle Vijf Meihal al prima aan zijn trekken gekomen. ,,Ze komen naar de hal om te genieten van spelers als Thompson, Watson en De Jong. Daar is het spel voor gemaakt’’, zei Franke. ,,Ik denk dat ons dat gelukt is.’’

Ook de coach had genoten van wat zijn ploeg had laten zien. ,,Wij als coaching staff vinden dat mooi. Ik ben hier heel tevreden over. We hebben lekker samengespeeld, en met plezier hard verdedigd.’’

Dat de prestatie volgde op een zware uitwedstrijd in Finland, waar ZZ het opnam tegen Kataja, deed Franke nog meer genoegen.

,,Als je je plaatst voor de volgende ronde, is alles natuurlijk net wat leuker. Maar op allerlei vlakken maken we stapjes. We leren als team echt van die Europacupwedstrijden. Voor het seizoen heb ik al gesteld dat internationaal basketbal de benchmark moest worden. Dat is wat je nu ziet. Aris heeft zeker geen slechte ploeg en we verslaan ze ruim. Als je veel speelt, is er minder gelegenheid om te trainen, maar je leert er veel van en er komt ook ritme in de ploeg.’’

ZZ Leiden-Aris 91-64

(27-20, 24-12, 20-10, 20-22)

Scores ZZ Leiden: Simms 21, De Jong 18, Vette 18, Thompson 8, Kherrazi 6, Watson 6, De Randamie 5, Ververs 5, Polman 4.

Meer nieuws uit ZZ Leiden