Premium

Fioretti gaat voor zonne-energie

Fioretti gaat voor zonne-energie
Onder toeziend ook van de wethouder (in rode jas) gaan de eerste panelen omhoog.
© foto leidsch dagblad
Lisse

Op het dak van Duinzigt in Oegstgeest staan ze al, op het dak van het Fioretti College in Lisse worden de komende weken nog eens 330 zonnepanelen geplaatst.

En dat is nog maar het begin van de 1200 zonnepanelen die de school de komende tijd ook nog gaat plaatsen op de schooldaken in achtereenvolgens Hillegom, Noordwijkerhout en Teylingen. Het is niet alleen een financieel goede investering, het is ook een bijdrage aan de verduurzaming van gebouw en aan de bewustwording van de leerlingen van wat er aan het misgaan is met het klimaat. ,,Uiteindelijk gaat het om hún toekomst’’, zegt directeur Astrid Buijs. Bij die bewustwording lijkt nog wel iets te winnen: tussen de vijf en tien leerlingen gingen naar de grote klimaatdemonstratie in Den Haag hoewel de school daarbij geen strobreed in de weg legde.

Het overkoepelende bestuur van de vijf middelbare scholen is volgens bestuurder Kees Vreugdenhil al een flinke tijd bezig met het project. Eerst moest de subsidie van het rijk worden binnengehaald, daarna moest een installateur worden gezocht om de zonnepanelen te plaatsen. Maar maandagochtend was het dan zover en werden de eerste pakketten met panelen onder toeziend oog van wethouder duurzaamheid Jeanet van der Laan op het dak gehesen. Geen witte rook deze keer, maar toepasselijke groene rook.

Bij de bouw van de nieuwe school werd al de nodige duurzaamheid meegenomen. Naast de nodige isolatie beschikt de school over een warmte-koudeopslag waarbij koud water in de zomer wordt opgepompt om het gebouw te koelen en wordt het opgeslagen verwarmde water in deze tijd gebruikt om te school van warmte te voorzien. Op die installatie zijn overigens ook sportcentrum De Waterkanten en de Willibrordusschool aan de overkant van de Oranjelaan aangesloten.

Het idee om zonnepanelen te plaatsen leidde tot kritische vragen van de ouders, maar volgens Vreugdenhil kon de school hen geruststellen: de zonnepanelen gaan niet ten koste van investeringen in het onderwijs. En bovendien leveren ze per saldo uiteindelijk geld op: de terugverdientijd schat Vreugdenhil op tussen de tien en vijftien jaar, de panelen gaan vijfentwintig jaar mee. Wat wel een beetje jammer is: juist als de panelen de meeste stroom leveren is de school zes weken dicht.

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.