Premium

Vuilruimers, verenigt u!

Vuilruimers, verenigt u!
Dirk Groot onthult zijn plannen
© Foto HMC

Het publiek is zich nu wel bewust van de schadelijkheid van wegwerpplastics, die de stranden, de zeeën en het vasteland bevuilen. Duizenden Nederlanders zijn al meer dan tien jaar bezig om rommel op te ruimen. Het wordt nu tijd door te pakken.

Tot die conclusie kwamen afgelopen vrijdag honderd activisten, biologen en milieuspecialisten uit alle Nederlandse gebiedsdelen. Ze overlegden in Pakhuis De Zwijger in Amsterdam op initiatief van Merijn Tinga (plastic soup surfer), Dirk Groot (Zwerfinator) en Daniël Siepman (activist in Leiden en Den Haag).

Het gezelschap werkte aan een manifest waarin wordt opgeroepen ’nu’ de bakens te verzetten. Met enkel idealen en milieuvriendelijk ondernemen komen we er niet, zei Tinga. Veel verzandt in stroperigheid.

Groot voelde zich na verloop van tijd ’een verpleegster die verbandjes legt’. Iets wat Florence Nightingale ervoer in de Krimoorlog. Zij kwam tot de conclusie dat de ziekenhuizen veel meer steun nodig hadden.

Kennis van de troep en de verspreiding ervan is nodig om gericht in actie te komen, vinden zij. ’Litterati’ is volgens hen een handig systeem. Dat is een internationale app waarmee zwerfvuilprikkers elk item dat zij vinden op een digitale wereldkaart kunnen zetten. Groot: „Je maakt een foto, de gps registreert de locatie en je voegt er informatie aan toe. Wereldwijd zijn er nu 110.000 gebruikers. Nu woont het merendeel in de VS, maar binnenkort zijn wij koploper in de wereld.”

Eva Rovers, schrijfster van het boek ’Practivisme. Een handboek voor heimelijke rebellen’, biechtte op dat zijzelf een huiskameractivist was geworden, die petities ondertekende en de wereld wilde veranderen vanaf de bank. „Leuk hoor om plastic flesjes in te zamelen, maar er komen 3400 colaflesjes per seconde van de lopende band. We zwemmen tegen de richting in en moeten effectiever worden.”

Rovers: „Grote doemscenario’s schilderen helpt niet. Geef mensen instrumenten in handen om een doel te bereiken. Activisme in Nederland is erg versnipperd en iedereen is overtuigd van zijn eigen gelijk. Dat bemoeilijkt samenwerking. Verander de focus op jezelf naar die van draagvlak en spring over je eigen schaduw heen.” De schrijfster stelde voor de campagnes te structureren.

Er is volgens sommigen behoefte aan geld om acties te organiseren en doelen in Nederland te bereiken. Er staan voldoende gulle gevers te trappelen om de portemonnee te trekken, liefst in de vorm van fiscaal aftrekbare schenkingen. Een bankier van ABN-Amro adviseerde de aanwezige troepen om die reden stichtingen en andere rechtspersonen op te richten en daarvoor de fiscaalvriendelijke Anbi-status aan te vragen.

Jelmer Vierstra van Natuur & Milieu: „Het is soms gekmakend dat politici niet doen wat logisch is. We moeten voorkomen dat we als milieuorganisaties als gekkies ertegenaan beuken.”

Vierstra riep de milieubewuste lieden op samen te werken en elkaar te steunen. Hij ziet ter linkerzijde van het politieke spectrum veel verschillen van opvatting. Verwijzend naar de Brexit-uitspraak van Tusk zei de man van Natuur & Milieu: „Er is een plekje in de hel beschikbaar voor milieuactivisten die elkaar niet steunen.”

Jaap Timmers

Meer nieuws uit Achtergrond

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.