Premium

Woubrugge blij met aandacht gemeente Kaag en Braassem

Woubrugge blij met aandacht gemeente Kaag en Braassem
Directrice Marianne Hebbink van basisschool De Kinderkring in Woubrugge liet vorige maand zien hoe hard nieuwbouw nodig is.
© archieffoto Hielco Kuipers
Woubrugge

Woubrugge is in een maand van een morrende kern veranderd in een tevreden exemplaar. Dat bleek deze maandagavond tijdens de raadsvergadering.

rDaar bedankte dorpsraadvoorzitter Ben Beukenholdt het gemeentebestuur van Kaag en Braassem ’voor alle aandacht’. Daardoor houdt de oostelijke kern toch zicht op een Integraal Kind Centrum (IKC). In zo’n centrum kunnen de twee scholen uit het dorp één geheel worden, met voor-, tussen- en naschoolse opvang erbij en korte lijntjes met de sport.

Toen vorige maand bleek dat het project was gekelderd op de voorlopige prioriteitenlijst en B en W het niet eens meer hadden opgenomen in de begroting, leidde dat tot boze brieven van dorpsraad én van de scholen in kwestie. Daarin werd de zorg uitgesproken dat de scholen het niet nog eens tien jaar volhouden. Ook klonk er de kritiek in door dat de gemeente blijkbaar meer georiënteerd is op andere kernen.

In de raadsvergadering van gisteravond kreeg IKC Woubrugge alsnog een plekje op de definitieve prioriteitenlijst, na de IKC’s van Leimuiden, Rijnsaterwoude en Oude Wetering. Weliswaar werd er niet direct het nodige geld voor vrijgemaakt in de begroting, maar in een raadsbreed ondersteund amendement stond wel dat de daarvoor benodigde middelen moeten worden ’gelabeld’ in de algemene reserve.

En in een raadsbreed ondersteunde motie werd uitgebreid onderstreept hoe belangrijk het is dat ook Woubrugge zo snel mogelijk zo’n voorziening krijgt.

Daarvoor moeten B en W niet alleen zoeken naar structurele financiële ruimte, ondertussen moeten ze tevens de zaak goed voorbereiden met de partners. ,,Met als doel’’, zo heette het, ’’om IKC Woubrugge zo snel mogelijk na de andere IKC’s op te leveren.’’

Wethouder financiën Petra van der Wereld gaf aan dat de gemeente al bezig is met de partijen in de kern en ze blij is met het amendement: ,,Dat heeft ons ruimte om op zoek te gaan naar financiële mogelijkheden.’’ Met een dergelijke eensgezindheid is de raad volgens haar een voorbeeld voor andere raden. ,,Ik hoop dat die eensgezindheid er ook blijft als we verder gaan met de processen.’’ Vooral het IKC Oude Wetering lijkt, met een nieuwe Tweesprong en een beter Sportpad, een forse uitdaging.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.