Premium

Column Groen gaat Groen: Klimaatkinderen de maat nemen

Column Groen gaat Groen: Klimaatkinderen de maat nemen

Mijn hart stroomt over van dankbaarheid. Eindelijk, eindelijk staan er mensen op om te demonstreren voor een goed klimaatbeleid. Kinderen nota bene. Scholieren: „CO2, weg ermee!.”

Daar moeten we het dus van hebben. Ben ik de straat opgegaan? Nee. Is er iemand van mijn generatie de straat opgegaan?

Ik bekijk de foto’s in de kranten nog eens goed. Dit is andere koek. Wat zijn die jonge mensen creatief in het bedenken van leuzen. De schunnige hoef ik hier niet te herhalen. Die zijn door de mensen van mijn generatie, ruimschoots opgepikt en gedeeld. Lol!

Trots vervult mijn hart.

En ik schaam me. Voor mijn generatie. Voor zo’n minister Eric Wiebes van Economische Zaken en - let op - Klimaat, die ijskoud zegt dat hij niet enthousiast is over de klimaatmars. „De beste klimaatbijdrage is naar school gaan. Je leert op school meer dan op het Malieveld.” Ai, Eric, je zit fout. En je wordt op de vingers getikt door kinderen. Dat doet pijn hè?

Ik geneer mij voor een minister Arie Slob van Onderwijs. Het is, zo meent hij, toch niet de bedoeling dat scholieren doordeweeks gaan spijbelen? Ja, Arie. Dat is nou juist wel de bedoeling. Werknemers staken toch ook niet enkel in hun vrije tijd?

Deze klimaatleerlingen lijken mij trouwens slim genoeg om er een dagje tussenuit te kunnen. Desnoods een hele reeks donderdagen, als het moet.

Zij begrijpen de ernst van het klimaatprobleem wel: ’Wij skippen school want wij willen een Noordpool’. De klimaatkinderen krijgen ook nog eens steun van 350 Nederlandse wetenschappers die in een open brief pleiten voor politieke moed en ingrijpende maatregelen.

Ik schaam mij diep voor de reacties van mijn generatie en de patatgeneratie na mij in de (sociale) media in de trant van de woorden van Slob: „De klimaatkinderen moeten vooral bij zichzelf te rade gaan over de vraag wat zij aan hun gedrag kunnen veranderen.”

Wie zijn wij dat wij deze kinderen de maat durven te nemen? Wij hebben nog niets opgelost. Ondertussen blijven wij lekker doorvliegen en steeds meer cruisevakanties boeken in steeds grotere schepen, vlees eten. Waar blijft de CO2-heffing voor de industrie?

Eric Wiebes en premier Mark Rutte hebben het Nederlandse team van de internationale beweging Youth For Climate uitgenodigd voor een gesprek. Ik hoop dat de klimaatkinderen zich niet laten inpakken.

Meer nieuws uit Achtergrond

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.