Premium

’Tien huizen op weiland’

’Tien huizen op weiland’
Hazerswoude-Rijndijk

Twee eigenaars van kleine stukjes weiland aan de Rijndijk in Hazerswoude-Rijndijk stellen de gemeente voor om hier een stuk of tien huizen op te bouwen.

,,Alle kleine beetjes helpen’’, zegt één van hen, Gejus van Diggele, die ook mogelijkheden ziet voor een betere weg naar de Groenendijkse molen, in combinatie met de bouw van een nieuw huis.

De potentiële bouwkavels liggen achter de huizen aan de Rijndijk 71 en 73. Eigenaars Van Diggele en Jan Wentink hebben daar respectievelijk drie en één hectare weiland in bezit, die volgens eigen zeggen te kleine zijn voor ’rendabele veeteelt’.

Lol

,,We kunnen allebei niet veel met die weilanden’’, zegt Van Diggele. ,,We hebben er geen lol van, behalve dat we nu een vrij uitzicht hebben. Als je er huizen bouwt, hebben we er wel lol van en anderen ook. De woningbehoefte is groot, elk nieuw huis dat je erbij bouwt is meegenomen.’’

De twee Hazerswoudenaars hopen dat hun voorstel in de gemeentelijke ’gebiedsvisie voor Hazerswoude-Rijndijk’ een plek krijgt. De gebiedsvisies voor de verschillende dorpen van Alphen aan den Rijn komen 21 februari aan de orde in de gemeenteraad. In die visies zijn alle mogelijke bouwplannen voor de komende jaren opgesomd.

,,Het is niet de bedoeling dat wij zelf gaan bouwen’’, zegt Van Diggele. ,,Wij bieden alleen deze mogelijkheid aan. De gemeente zet de komende jaren vooral in op ’inbreiden’ en dit sluit daar goed bij aan.’’ Vanaf de Rijndijk zouden de huizen niet zichtbaar zijn en de huizen zouden de molen niet hinderen.

Bij huizenbouw is een nieuwe weg nodig, die wellicht ook is door te trekken tot aan de Groenendijkse Molen, denken de twee. ,,Die molen is mooi opgeknapt en gaat mij zeer aan het hart’’, zegt Van Diggele, die al jaren bestuurslid is bij de Rijnenburgermolen en molen De Rooie Wip. ,,Je zou de weg naar nieuwe huizen kunnen doortrekken, waardoor de molen makkelijker toegankelijk wordt voor fietsers en wandelaars, en voor hulpdiensten.’’

Van Diggele ziet ook mogelijkheden voor de bouw van een nieuw huis bij de Groenendijkse Molen. ,,Daar willen we graag over meedenken.’’ Het huis naast de molen is vervallen.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.